Hollanda Merkezi Planlama Bürosu (CPB) yayınladığı ağustos tahmini raporunda karanlık bir tablo çizdi. CPB’nin raporunda öne çıkan detaylar, yüksek enflasyon, artan yoksulluk ve yavaşlayan ekonomik büyüme oldu.

Cuma günü yayınlanan CPB raporuna göre; hayat şartlarının pahalılaşması, vatandaşların önümüzdeki dönemde harcamalarında kesintiye gitmesine neden olacak.

Tablo aşağı yönlü değişiyor
“Hollanda ekonomisi korona krizinden güçlü bir şekilde çıktı, ancak tablo değişiyor” yorumunu yapan CPB, satın alma gücünün büyük bir darbe aldığını, ekonomik büyümenin yavaşladığını ve giderek daha fazla vatandaşın yoksullukla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

CPB direktörü Pieter Hasekamp ise elde edilen sonuçları, "Bunu daha önce hiç görmemiştim. Bunlar dramatik rakamlar" şeklinde açıklarken “özellikle zaten zor zamanlar geçiren ve yakında elektrik faturasını ödeyemeyecek olan insanlar için.” daha da zorlu bir döneme girildiğini kaydetti.

Yoksul sayısı artıyor
Ülkedeki yoksulluğun gelişimi ile ilgili de araştırma yapan CPB, temel ihtiyaçları satın alabilmek için giderek daha fazla paraya ihtiyaç duyulduğunu, bu durumunda mantıksal olarak yoksulluğu da artırdığını dile getirdi.

Temel ihtiyaçları karşılamak için yeterli parası bulunmayan bir kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor anlamına geliyor. Bu tanımlamaya göre CPB, önümüzdeki yıl yoksulluk içinde yaşamak zorunda kalacak kişi sayısının yüzde 7,6 ve çocukların sayısının ise yüzde 9,5 artacağını öngörüyor.

Temel ihtiyaçları karşılamak için giderek daha fazla paraya ihtiyaç duyulacağını ve gelirlerin sınırlı bir oranda artığını belirten kurum, satın alma gücünün bu yıl yüzde 6,8 düşeceği tahmininde bulunuyor. 

2022 ve 2023 tahmini
CPB rakamlarına göre 2022 gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme beklentisi yüzde 4,6, 2023’de ise yüzde 1,1. Bunun yanı sıra enerji fiyatları kaynaklı yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi 2022 için yüzde 9,9, 2023 için yüzde 4,3. 

Planlar şimdiden çöpe gitti
Maaşlar artıyor, ancak hızlı yükselen fiyat artışlarına karşı ücretlere yapılan zam yavaş kalıyor. Bir karşılaştırma yapılacak olursa: Ocak ayında koalisyon partileri arasında yapılan anlaşmada bu yıl için yüzde 1,8'lik bir enflasyon öngörülmüştü. Şuanda yaşanan yüksek enflasyon ise kabinenin bu yıl için sunduğu satın alım gücü ve bütçe planlarının, deyim yerinde ise yıl bitmeden çöpe gitmesine neden oldu.

Makro Ekonomik Görünüm raporu
CPB’nin ağustos tahmin raporuna ek olarak yayınladığı Makro-Ekonomik Görünüm raporu ise, Eylül ayında sunulacak 2023 bütçesi için büyük önem taşıyor. CPB ekonominin gelecek yıl büyümeye devam etmesini bekliyor, bu nedenle durgunluk yaşanmayacağı tahmininde bulunuyor.

Merkezi Planlama Bürosu Bütçe Günü'nde bu beklentilerin bir güncellemesini yayınlayacak. Bu güncellemede kabinenin vatandaşlara vermeyi planladığı mali desteğin getirileri de değerlendirilecek.

Foto: Renata Vanaga - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın