Tüketici Derneği tarafından yapılan son araştırmaya göre süpermarket raflarındaki tanınmış markaların ürünleri marketlerin kendi ürünlerinden daha fazla zamlandı. Son bir yıl içinde A-marka olarak bilinen tanınmış markaların ürünleri yüzde 10 artarken, marketlerin kendi ürünlerinde yüzde 7 zam yapıldı.

Salı günü açıklanan araştırma sonucunda fiyatların özellikle geçen yıl Aralık ile bu yıl Mart ayları arasında en fazla arttığı kaydedildi. Sözü edilen bu dönem aynı zamanda enflasyonda da ciddi artışın kaydedildiği aylar oldu.

2021 Aralık ile 2022 Mart dönemi fiyat artışı
Üç aylık dönem içinde A-markalı ürünlerde yüzde 6 zam yapıldı. Örnek vermek gerekirse bu yıl Mart ayında AXE duş jeli geçen yılın sonuna göre yüzde 45 zamlanarak listenin başında gelirken, ikinci sıraya yüzde 32 zamlanan Campina markalı tereyağı yerleşti.

Yine aynı dönemde marketlerin kendi ürünlerine bakıldığında; Jumbo’nun yemeklik tereyağı yüzde 47’lik zamla ilk sırada geliyor. Dirk marketinin kremalı ıspanağı yüzde 44’lük zamla ikinci, Coop marketin mayonezi ise yüzde 44’lük artışla üçüncü sıraya yerleşiyor.

Meyve ve sebze fiyatları da arttı
Yine aynı dönem içinde meyve ve sebze fiyatlarında da yüzde 12’lik artış yaşandı. Bu kategoride en fazla zamlanan ürünler sıralamasında yüzde 34’le salatalık, yüzde 32 ile kabak ve yüzde 29 ile armut yer aldı. Elma fiyatları ise düştü.

A-markalı ürünlerde en ucuz market: Dirk
A-markalı ürünlerin en ucuza satışı yapıldığı market Dirk. Bu markette satışı yapılan A markalı ürünlerin fiyatı diğer marketlere göre ortalama yüzde 7 daha ucuz. Spar marketinde bu ürünlerin fiyatı yüzde 12 ile en fazla. Jumbo ise ortalama düzeyde bir fiyat etiketi kullanıyor. ALDI ve Lidl hemen hemen hiç A-marka ürün satmadığı için bu listeye dahil olamıyor. 

İndirimli ürünler
İndirim olanağı sunan marketlere bakıldığında Albert Heijn en fazla ve en büyük indirimleri yapan market olarak öne çıkıyor ancak bu marketteki fiyatlar ortalamanın yaklaşık yüzde 2 üzerinde. ALDI ve Lidl ise en az indirim kampanyası yapan marketler olarak görülüyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın