Geçen yıl Eylül ayında 100 euroya mal olan 55 temel ürünle dolu bir süpermarket alışveriş sepeti bu yıl mayıs ayında 115,60 euro ödemek zorunda kalıyor.

Pazar araştırma bürosu GfK’nın yaptığı araştırmaya göre; tüketicilerin süpermarketlerde en fazla aldığı 55 ürün bazında bakıldığında, yaklaşık bir yıllık bir zaman içinde fiyatlar yüzde 15,5 arttı.

Gfk Direktörü Norman Buysse, “Bir litre yarım yağlı süt, yarım tam buğday, diş macunu, un, margarin, hepimizin düzenli olarak satın aldığı ürünler.” dedi.

Buysse araştırmaya dahil edilen ürünlerin markalarını açıklamaktan imtina ettiklerini belirtirken, bunun ürünün fiyat gelişimini etkilememek için yaptıklarını açıkladı.

Gfk araştırmasına göre A-marka olarak bilinen tanınmış markaların ürünleri, süpermarketlerin kendi ürünlerine göre daha fazla fiyat artışı yaşadı.  

A-markalı ürün üreticilerinin pazarlık pozisyonunun daha güçlü olduğunu belirten Buysse, bu nedenle bu ürünlerdeki fiyat artışının daha hızlı olduğunu belirtti. Buysse süpermarketlerin kendi ürünlerinin fiyatının çabuk artmamasının nedeni olarak da sözleşme sürelerinin uzun olmasından kaynaklanabileceğini dile getirdi. 

Telegraaf gazetesinde yer alan haberde; geçen yıl Eylül ayı ile bu yıl mayıs ayında belirlenen ürünlerdeki fiyat artışı grafik haline getirildi. Burada da görüldüğü gibi 2021 yılı eylül ayı başında 100 euroya doldurulan bir süpermarket arabası, bu yıl nisan mayıs aylarında 115,60 euroya dolabiliyor. Bu da sekiz aylık bir süre içinde ürün fiyatlarının yüzde 15,5 oranında arttığını gösteriyor.

telegraaf gfk

Araştırmaya dahil olan ürünler ve marketler
Araştırmaya süpermarketlerin toplam cirosunun yüzde 92’sini oluşturan Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Coop, Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet ve Plus marketleri dahil edildi. Gfk; bu marketlerdeki  hem A markalı ürünler, hem de marketlerin kendi adına ürettirdiği ürünlerin fiyatlarını araştırdı. Araştırmaya indirime giren ürünler dahil edilmedi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın