Senato sosyal ödenek alan ebeveynler ve birlikte yaşamaya devam eden çocuklarının yüzünü güldüren yasa tasarısına onay verdi. Önümüzdeki yıl 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek olan yasa, sosyal ödenek alan ailelerin çocuklarının, ödenekte kesinti olmadan, daha uzun süre evde yaşayabilmelerine olanak sağlıyor.

Yoksulluk Politikası Bakanı Carola Schouten’ın mart ayında Temsilciler Meclisine sunduğu ve daha sonra Senato gündemine de alınan, yasa değişikliği onaylandı. 

Buna göre 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle maliyet paylaşımı standardında (kostendelersnorm ) ailesi ile birlikte kalan çocuklar için uygulanan yaş sınırı 21'den 27'ye çıkartıldı.

“Olumsuz sonuçları ortadan kaldırdık”
Bakan Schouten yasa değişikliği ile ilgili yaptığı açıklamada “Sosyal ödenek alan ailelerden duyduğum birçok hikayeden, çocuklarının 21. doğum günü civarında çok fazla stres yaşadıklarını biliyoruz. Aslında şenlikli olması gereken bir şey, ancak gençler mali ve hatta evsizlik gibi ek sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor.” dedi. 

Bakan, hükümet olarak yaş sınırı yükseltilerek, bu tehdidin önlendiğini ve ebeveyn(ler)in yararına olacak olumsuz sonuçları ortadan kaldırdıklarını dile getirdi.

“Breed Offensief” yasa tasarısı
Maliyet paylaşımı standardı, daha geniş çaplı bir önlem paketinin parçası olarak sunulmuştu. “Breed Offensief” olarak adlandırılan bu yasa tasarısı özellikle Katılım Yasası kapsamına giren, mesleki engeli olan daha fazla kişinin iş bulmasına ve/veya onları çalışır konumda tutmaya yardımcı olmayı hedefliyor.

Senato’da bugün yapılan oylamada tüm tasarıya onay verildi. Buna göre kişiye uygun destek için daha fazla fırsat yaratılacak. Mesleki açıdan engeli olan gençler için uygulanan dört haftalık iş arama zorunluluğu önümüzdeki yılın Temmuz ayından itibaren kaldırılacak.

Maliyet Paylaşım standardı nedir?
Sosyal ödenek alan kişiler aynı evde birden fazla yetişkinle (Anne, baba ve çocuklar gibi) birlikte yaşıyorsa, belediye kişilere verilen ödenek miktarını Katılım Yasasına (Participatiewet ) göre ayarlıyor. 

Ödenek alımının kötüye kullanımını engellemek için çıkartılan Katılım Yasası’nda temel nokta; bir evi ne kadar çok yetişkin birey paylaşırsa, kişi başına düşen konut maliyetinin de o derecede düşük olacağı için, verilecek ödenek miktarında kesinti yapılabileceği yönünde. 

Bu anlamda bakıldığında yaş sınırının yükseltilmesiyle birlikte, 27 yaşına kadar ailesinin yanında oturmaya devam eden gençler “yetişkin” sayılmayacağı için ailelerin aldığı ödenekte de kesinti yapılmayacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş