Hollanda Gıda ve Tüketici Güvenliği Kurumu NVWA zayıflamak için kullanılan Emtea adlı çaylarda sağlık açısından tehlikeli maddeler bulunduğunu ve kesinlikle kullanılmaması gerektiği uyarısı yaptı.

Sözü edilen çaylarla ilgili NPO Radio 1’e konuşan NVWA yetkilisi Martin Kooijman “Etiketinde çok doğal ve zararsız maddeler içerdiği belirtiliyor ancak bu ürünleri kullanan kişilerin anksiyete, yüksek nabız ve yüksek tansiyon sorunları yaşadığına dair raporlar alıyoruz.” dedi.

Emtea zayıflama çayı sıradan bir çay poşeti gibi görünüyor ve dışarıda bakıldığında doğal ve yeşil bitkiler olduğu görülse de gerçekte zararlı maddeler içeriyor. Kooijman bu çayı kullananların kendi sağlıkları ile oynadıklarını belirtirken,  aslında 2010 yılında Avrupa pazarından kaldırılan “sibutramin” adlı maddeyi içerdiğini dile getirdi.

Daha önce ilaç olarak kullanılan sibutramin’in satışı 2010 yılında European Medicines Agency (EMA) tarafından durduruldu. Yapılan araştırmalar, sibutramin kullanan (10-30 mg/gün) ‘sağlıklı’ kişilerin yüzde10-30’unda baş dönmesi, uykusuzluk ve ağız kuruluğu şikâyetleri meydana geldiğini gösterdi. Bunun yanı sıra fazla miktarda kullanımında ise kuvvetli kardiyal etkileri olduğundan şüphelenilmekte.

Çayların genellikle sosyal medya platformları Facebook veya SnapChat üzerinden satışının yapıldığı belirtiliyor. Bunun dışında Markplaats üzerinden de satışının yapıldığının anlaşıldığını belirten Kooijman “bizi şaşırtan bir başka şey ise ağızdan ağıza yayılıyor olması.” dedi.  NVWA yetkilisi bu konuda bir inceleme başlatıldığını dile getirdi.

Bir kişi hayatını kaybetti
2016 yılında yapılan bir uyarıda Emtea adlı zayıflama çayların kullanımının Türkler arasında popüler olduğu belirtilmişti. Yine aynı yıl genç bir kadın kullandığı zayıflama çayı nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yan Etkiler Merkezi Lareb ve NVIC (zehirlenme bilgi merkezi) kurumları ise “korku, yüksek kalp atışı, yüksek tansiyon, mide bulantısı ve baş dönmesi” gibi ciddi yan etkiler yaşayan kişilere ait şikâyetlerin arttığını açıkladı.

Aynı dönemde özellikle Türkler arasında kullanıldığı belirtilen çaylarla ilgili Türkçe açıklama yayınlayan NVWA  bu ürünün sosyal medya dışında kapı kapı dolaşan satıcılar tarafından satıldığına dikkat çekmişti.

2017 yılında ise bu çayları sosyal medya platformları üzerinden satışını yapan iki kişi gözaltına alındı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.