Bu yıl Bütçe Gününde kararlaştırıldığı gibi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kira yardım ödeneklerine zam yapıldı. Buna göre aylık kira yardımı ödeneği 16,94 euro artırıldı. Bunun yanı sıra 510 bin sosyal konut kiracısının kiralarında indirim uygulandı. Temmuz 2023’den itibaren de hanelerin kirası 575 euroya düşecek.

Konut Bakanı Hugo de Jonge konu ile ilgili yaptığı açıklamasında “Yüksek enflasyon ve artan enerji maliyetleri nedeniyle, giderek daha fazla insan iki yakasını bir araya getirmekte zorlanıyor. Uygun fiyatlı konut çok önemli. Özellikle gelir düzeyi düşük olan kişiler genellikle aylık gelirlerinin çok büyük bir kısmını kiraya harcıyor. “ dedi.

Rijksoverheid sitesinde yapılan açıklamada, önümüzdeki yıl ev bürolarının ödediği konut harcının kaldırıldığı ve bu sayede hükümetin, Aedes, Woonbond ve Hollanda Belediyeler Birliği (VNG) ile kira indirimi konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre sosyal konutlarda oturan ve gelir düzeyi düşük olan hanelerin kira bedelleri 1 Temmuz 2023 itibariyle 575 euroya düşürülecek.  Bu indirimden asgari ücretin yüzde 120'sinden az geliri olan haneler faydalanacak. (Ortalama 2321 euro) 

Sosyal konut kiralarına getirilen indirim 808 euronun altındaki konutlar için geçerli olacak.

Bir başka husus ise kira yardımı ödeneğinde gerçekleşti. Ocak ayından itibaren aylık ödenen kira yardımı ödeneğine (Huur toeslag) 16,94 euroluk zam yapıldı. Ocak ayı için kira yardımı ödeneği bu aralık ayında kişilerin banka hesaplarına yatırıldı.

Kira yardımı ödeneğinde gelir sınırı değişti
Önümüzdeki yıl kira yardımı miktarları gibi kişinin varlık miktarı ve evlerin kira bedellerinde de değişiklik yapıldı.

1 Ocak 2023 tarihinde kira yardımı alabilmek için tek başına yaşayanların elindeki varlık değerinin en fazla 33.748 Euro (2022’de 31.747 euroydu) ve çiftler içinse bu 67.496 euro (2022’de 63.494  euroydu) olması gerekmekte. 

Kira yardımı alabilmek için konut kirasının en fazla 808,06 euro olması gerekmekte.

Kira yardımı ile ilgili geniş bilgi almak için Vergi Dairesi’nin “Toeslagen” bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Ton Koorevaar - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.