Hollanda'da, koronavirüs pandemisi öncesine kıyasla hâlâ çok fazla kişi hayatını kaybediyor. Merkezi İstatistik Bürosu’na (CBS) göre, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında beklenenin yüzde 5 üzerinde ölüm gerçekleştiğini açıkladı. Aynı durumun yılın ikinci çeyreğinde de yaşandığı hatırlatıldı.

CBS verilerine göre yılın üçüncü çeyreğinde beklenenin bin sekiz yüz kişi üzerinde ölüm gerçekleşti. Bu üç aylık süre zarfında toplamda 37 bin 6 yüz kişi hayatını yitirdi.

CBS son üç ay içinde yaşanan ölümlerin genellikle yaşlılar ve uzun süreli bakım alan kişiler arasında göreceli olarak yüksek olduğunu belirtirken, bu grup içerisindeki ölüm sayılarının önceki istatistiklere göre yüzde 11 daha yüksek olduğu kaydedildi.

Koronavirüs pandemisinin patlak vermesinden bu yana, Hollanda'da her yıl beklenenin üzerinde binlerce insan hayatını kaybediyor. CBS, bu yılın başlarında, Covid-19 nedeniyle pandemi boyunca meydana gelen ölümlerin, hesap edilebilen fazla ölüm sayılarının çok üstünde olduğunu açıkladı. 

Ölüm sayılarını artışındaki nedenler ile ilgili çeşitli araştırmalar hâlâ devam ediyor. Bu konuda farklı teoriler de öne sürülüyor. Bir teoriye göre pandemi nedeniyle insanların bağışıklığı düştü ve farklı hastalıklara yakalanma ihtimalleri arttı, bu da ölüm sayılarını artırdı. 

Bir başka teoriye göre ise pandemi sırasında birçok bakım ertelendi, bu nedenle çoğu insan normalden daha geç doktora başvurabildi. Bu durum ölüm sayılarına da yansıdı. Öte yandan bu yıl yaşanan aşırı sıcakların da ölüm sayılarının artışında etkili olabileceği tahmin edilmekte. 

CBS, 'beklenen ölüm' oranını, 2015 ile 2019 yılları arasındaki beş yıllık gerçek ölüm sayısı ile kıyaslayarak hesaplamakta.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş