Hollanda’da yapılacak yasal değişiklikle birlikte demokrasiyi baltalayan veya ortadan kaldırmak isteyen siyasi partilere Yargıtay tarafından kapatılma cezası verilebilecek.

Kabine, demokratik hukukun üstünlüğünü baltalamaları veya hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmak istemeleri halinde, siyasi partilerin yasaklanmasına izin veren yeni bir yasa teklifi sundu. İçişleri Bakanı Hanke Bruins Slot tarafından sunulan Siyasi Partiler Yasası adlı tasarıda Yargıtay’ın “son çare” olarak bir partinin kapatılmasına karar verebileceği belirtildi.

Bruins Slot siyasi partilerin rolünün çok önemli olduğunu belirtirken, “partilerimizi ve dolayısıyla demokrasiyi korumak zorundayız. Aynı zamanda oyumuzla güvenimizi kazanan partiler de demokrasimizi asla tehlikeye atmamalıdır.” şeklinde açıklama yaptı.

Mevcut anayasaya göre bir siyasi partinin yasaklanması zaten mümkün, ancak yeni yasa tasarısındakinden farklı bir gerekçeyle bu gerçekleşiyor. Bir parti kamu düzenini tehdit etmesi durumunda kapatılabiliyor. Aynı kanun örneğin geçtiğimiz dönemde motor kulüplerinde uygulandığı gibi, bazı organizasyonlarda da kullanılıyor. Ancak Siyasi Partiler Yasası adıyla çıkartılacak olan yeni yasa çok daha spesifik.

Önerilen yasa teklifinde Yargıtay yakında şiddet vaazları veren ve demokrasiyi ortadan kaldırmak veya temel hakları ihlal etmek için şiddet kullanan partileri yasaklayabilecek. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, söz konusu partinin yasaklanıp yasaklanmaması gerektiği konusunu araştırabilecek.

Yeni yasa, parti yasağının dışında bazı sıkı tedbirleri de içeriyor. Örneğin, partilerin şeffaflığı açısından, mali durumu ve parti içi organizasyon alanlarında da daha katı kurallar getiriyor. 

Buna ek olarak, belediye, su kurulu ve bölge yönetimlerinde olan partilere daha fazla bütçe ayrılacak. Partiler üç yıllık bir süre için 25 milyon euro alacak. Bakana göre bu sayede partiler bağışlara bağımlı kalmayacak.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.