Geçtiğimiz aydan bu yana yoğunluğun bir türlü giderilemediği Schiphol havalimanında yeni bir uygulamaya geçildi. 

Özellikle uçuşunu kaçırmak istemeyen yolcuların erken saatte alana gelmesi ve alandaki güvenlik ve bagaj bölümü personelinin bu yoğunluğu kaldırmaması üzerine harekete geçen Schiphol yönetimi gidiş terminali için yeni bir uygulamaya geçildiğini duyurdu.

Alan yönetimi tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, Cuma gününden itibaren, Schiphol'un Gidiş Terminaline yalnızca son dört saat içinde uçacak yolcuların alınacağı, bu sayede check-in kontuarlarındaki ve güvenlikteki akışın rahatlatılacağı belirtildi.

Mayıs tatilinden bu yana yaşanan yoğunluk nedeniyle yolcular uçuşlarını kaçırmamak için erkenden alana ulaşmaya çalışıyordu. Ancak havalimanında var olan yoğunluğa uçuşundan çok önce alana gelen yolcular da eklenince, hem alan içinde hem de dışında metrelerce uzunlukta kuyruklar oluştu.

Schiphol yönetiminin dün yaptığı açıklamada, uçuşuna dört saatten fazla kaldığı halde alana gelen yolcuların, gidiş terminaline alınmayacağı, bu yolcuların Schiphol Plaza’da beklemek zorunda kalacağı belirtildi. 

Schiphol sözcüsü konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yolcuların biletlerinin girişteki görevli asistanlar ve ofis personeli tarafından kontrol edileceğini, bu sayede kişinin gidiş salonuna girip giremeyeceğine karar verileceğini duyurdu.

Schiphol buna ek olarak yolculardan, yanlarına mümkün olduğunca az bagaj almalarını ve sadece el bagajı ile seyahat edenlerin de online check-in yaptırarak doğrudan güvenlik kontrol noktasına geçebileceklerini hatırlattı.

Yaz sezonuna hazırlık
Schiphol geçtiğimiz günlerde yaz döneminde kalabalık ve uzun kuyruklarla mücadele etmek için 2022 Yaz Eylem Planı adlı bir plan yayınladı. 

Açıklanan eylem planında havalimanında daha fazla güvenlik görevlisi istihdam etmek, çalışma koşullarını iyileştirmek ve terminaldeki yolcu akışını düzenlemek gibi hususlar yer aldı.

Buna ek olarak; güvenlik görevlileri, temizlikçiler ve bagaj taşıma, check-in kontuarları ve özel otobüs taşımacılığı personeline çalıştıkları saat başına 5,25 euro yaz ödeneği verileceği belirtildi.

Haftalardır kaos yaşanıyordu

schiphol
Schiphol ve sendikalar son günlerde havaalanındaki durumu düzeltmek, personel için çalışma koşullarını iyileştirmek, iş baskısını azaltmak ve daha fazla yeni insanı alana çekmek için müzakere yürütüyordu. 

Özellikle yaz aylarında oluşabilecek yoğunluğu engellemek için havayolları ile yapılan görüşmelerde de uçuşların azaltılması veya başka alanlara taşınması konusunda görüşmeler sürüyordu.

Öte yandan FNV sendikası da çalışanların iş şartlarının düzeltilmemesi halinde toplu greve gidileceğini duyurdu. Schiphol CEO'su Dick Benschop Salı günü yaptığı açıklamada, FNV sendikası ile havaalanındaki personelin çalışma koşulları ve ücretleri konusunda "geniş kapsamlı" bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Anlaşmayla birlikte sendikanın planladığı toplu grev de rafa kaldırıldı.

Bu görüşmeler devam ederken, hem alan içinde hem de dışında uzun kuyruklar oluştu. Yolcularla alan personeli arasında yaşanan kavgalar basına yansıdı. Bazı yolcular ise uçuşunu kaçırdı. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın