Hollanda’da Cuma günü şiddetli fırtına bekleniyor. Ülkenin batı ve kuzeyinde çok şiddetli rüzgar nedeniyle öğleden sonra ve akşam saatlerinde sarı kod geçerli olacak. Gün boyunca sağanak yağışın etkili olacağı belirtiliyor. Perşembe akşamı olası su taşkınlarına karşı bazı barajlar ve setler kapatıldı.

Bugün kuzey bölgelerinde başlayan yağmur ve rüzgâr, günün ilerleyen saatlerinde güneye doğru hareket ederek ülke genelinde etkili olacak.

Wadden Adaları'nda sabah erken saatlerde etkisini kaybedebilir. Saat 11'den itibaren kuzey bölgesinde sarı kod geçerli olacak. Öğleden sonra fırtına güneye doğru hareket edecek. Fırtına saat 13:00 civarında Flevoland ve Güney Hollanda eyaletlerinde daha sonra da Zeeland ve Utrecht eyaletlerinde etkili olacak.  Akşam saatlerinde hava bulutlu, özellikle doğu ve güneydoğuda sağanak yağışlı, hatta dolu ve gök gürültülü sağanak yağışlı olacak. 

Fırtına sırasında rüzgarın hızı IJsselmeer'de ve sahilde saatte 110 kilometreye, iç kesimlerde ise saatte 75 ila 90 kilometreye ulaşabilir. Bu arada, sıcaklıklar Cuma günü 8 dereceyi geçmeyecek, sağanak yağışlar sırasında biraz daha düşük olacak.

Su bentleri ve barajlar kapatıldı
Son birkaç gündür aşırı yağış olması nedeniyle Hollanda’daki bazı barajlar ve su bentleri Perşembe gecesinden itibaren kapatıldı.

Rijkswaterstaat tarafından yapılan açıklamada, Haringvliet bariyeri, Flevoland yakınlarındaki Kadoelersluis ve Zwartsluis yakınlarındaki Meppelerdiepsluis Perşembe gecesi kapatıldığı Kampen yakınlarındaki Ramspolkering'in de bunu takip edeceği belirtildi. 

Kıyı boyunca, IJsselmeer'de ve büyük nehirlerde aynı anda su seviyelerinin yükselmesi  bekleniyor. Rijkswaterstaat, bunun nadiren gerçekleştiğini söylüyor. Bu olağandışı durum nedeniyle Rijkswaterstaat'ın Sel Tehditleri Ulusal Koordinasyon Komitesi (LCO) Perşembe günü harekete geçti.

Rijkswaterstaat'ın sarı kod (yüksek alarm) verdiği IJssel-Vecht deltasındaki ve Flevoland kıyısı yakınları dikkatle incelenmeye başlandı. IJssel nehrinde Kampen yakınlarındaki su seviyeleri, kısmen kuvvetli rüzgarlar nedeniyle Cuma günü önemli ölçüde yükselebileceği belirtildi. Ren-Maas bağlantısı da dikkatle inceleniyor.

Hoek van Holland'da ve Delfzijl yakınlarındaki sahilde sarı kodlu uyarı geçerli olacak. Wadden Denizi'nde de gelgit olacağı için Ameland, Schiermonnikoog ve Vlieland'a yapılan çok sayıda feribot seferi iptal edildi. 

Haftaya sulu kar
Hafta sonu güneş ve ara sıra sağanak yağış görülecek. Pazartesi günü güneyde sulu kar ihtimali yüksek gözüküyor.  Özellikle Salı gününden itibaren, sıcaklıkların gün boyunca donma noktasından birkaç derece yüksek olması bekleniyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş