Son yıllarda, uluslararası alanda en sık sahtesi yapılan 50 euroluk banknotlar olsa da Hollanda’da ele geçirilen sahte paraların büyük çoğunluğu 100 ve 200 euroluk banknotlardan oluşuyor. 2022 yılında ele geçirilen sahte paraların sayısı bir önceki yıla göre artış gösterdi. De Nederlandsche Bank'a (DNB) göre, sahte paraların büyük çoğunluğu kötü şekilde taklit edilmiş banknotlardan oluşuyor.

Elde edilen bilgilere göre geçtiğimiz yıl içerisinde, bir yıl önceye göre yüzde 47 oranında artarak, 38.200 adet sahte euro banknot ele geçirildi. 

DNB'ye göre, şuanda dolaşımda toplam 29 milyar euro banknot bulunuyor ve bu kadar yüksek miktarların içerisinde sahte olanları bulma şansı oldukça düşük. Ancak son zamanlarda sahte paraların çoğunun kötü kalitede olduğunu belirten kurum, bu sayede daha çabuk fark edildikleirni belirtiyor.

Hollanda'da korona pandemisinin yaşandığı 2020 ve 2021 yıllarında sahte banknot sayısı önceki yıllara göre çok daha düşük seyretti. Bunun da başlıca nedeni vatandaşların daha az dışarıya çıkması ve bulaş riskini önlemek adına temassız ödeme seçeneğini tercih etmeleri. 2019 yılında yakalanan sahte para sayısı 39 bin civarındaydı.

Kötü şekilde taklit edilmiş banknotlar
DNB geçen yıl ele geçirilen sahte banknotların çok kötü kalitede olduğunu ve orijinal bir banknotun güvenlik özelliklerinden yalnızca birkaçının taklit edildiğini belirtiyor. Banka bu sayede sahte paraların fark edilme olasılığının daha kolay olduğunu belirtiyor. DNB’ye göre geçen yıl ele geçirilen sahte banknotların neredeyse üçte ikisinin kalitesi oldukça düşük seviyedeydi.

Sahte parayı tespit etmek
Her ne kadar kalite açısından düşük seviyede de olsa bir banknotun sahte olduğunu anlamak için paranın bazı bölümlerinin dikkatli şekilde incelenmesi gerekiyor.

Sahte paralarda genellikle filigran ve hologram gibi güvenlik özellikleri bulunmuyor. Elle dokunarak yapılan inceleme dışında DNB’nin akıllı telefonlarda kullanılan bir uygulaması aracılığıyla da sahte olup olmadığını kontrol etmek mümkün. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.