Hollanda'da sağlık hizmetlerinde giderek artan maliyetleri telafi etmek isteyen hükümet 2022 yılında sağlık primleri miktarlarının artırılmasına, kişisel risk primlerinin (eigen risico) aynı kalmasına karar verdi. Buna göre temel sağlık sigorta primi 2022'de yıllık bazda 30 euro kadar artacak.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da eylül ayının üçüncü salı günü düzenlenen Prinsjesdag (Bütçe günü) bu hafta gerçekleşti. Hükümet 2022 yılı bütçesini açıkladı.

Açıklanan 2022 bütçesinde, her Hollandalı için zorunlu olan temel sağlık sigortası priminin ayda 2,75 euro zamlanarak, yaklaşık 125,75 euroya çıkacağı görüldü.

Artan bakım maliyetleri primlere yansıyacak

2021 yılında 92,7 milyar euro olan Sağlık Bakanlığı bütçesi, önümüzdeki yıl için 100 milyar euroya çıkartıldı.

Düşük gelirlilerin artan sağlık giderlerinden etkilenmemesini isteyen bakanlık, vatandaşlara ödenen sağlık yardım ödeneğinin (zorgtoeslag) de aylık 3 euro kadar artırıldığını açıkladı.

2021 yılında  yıllık bazda 1478 euro olan prim miktarı, 2022'de ortalama 1509 euroya, aylık bazda ise 123 eurodan 125,75 euroya çıkacak.

Öte yandan sağlık primlerinin gerçekte ne kadar zamlanacağı henüz net değil. Bilindiği üzere her sağlık sigortası şirketi, hükümetin açıkladığı rakamlara göre prim miktarını  belirliyor. Şirketler bu yıl Kasım ayına kadar prim miktarlarını açıklamak zorunda.

Kişisel risk primi aynı kalacak

Her vatandaşın, temel paketin dışında kişisel olarak ödemesi gereken prim miktarı önümüzdeki yıl artmayacak. Buna göre kişisel prim miktarı 385 euro olarak kalacak.

Sağlık Bakanlığı korona ile mücadele kapsamında önümüzdeki yıl içinde 2,1 milyar euro bütçe ayırdı. Bu para, diğer şeylerin yanı sıra test ve aşı için de kullanılacak.

Bir diğer önemli yatırım da gençlik bakımına ayrıldı. Önümüzdeki yıl gençlik bakımı için belediyelere, toplam 1,6 milyar euro ayrılacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU