Hollanda’da sağlık sektöründe özellikle pandemi döneminden bu yana bir kriz yaşanıyor. Hastanelerden randevu almak giderek daha da zorlaşıyor ve bekleme süreleri uzuyor. Bunun yanı sıra sağlık personelinin de yükü ağırlaşıyor.

Birbirini etkileyen bu sorunlarda çıkış yolu olarak hastanelerin her sağlık problemi için hasta kabul etmemesi yöntemi tartışılıyor. Buna göre ev doktorları tıbbi müdahale gerektirmeyen hastaları hastaneye sevk edemeyecek. 

Algemeen Dagblad gazetesinde yer alan bir haberde, hastanelerin yükünün ağırlaştığı bu nedenle hastaneye hasta sevk etmek için gerekli eşiğin yükseltilmesi gerektiğinin tartışıldığı belirtildi. Habere göre bazı hastaneler tıbben gerekli olmadığı takdirde hastaların sevk edilmemesini istiyor.

Konu ile ilgili gazeteye açıklama yapan Elisabeth-TweeSteden Hastanesi Müdürü Anita Wydoodt “Eskiden yaptığımız şeyleri artık yapamıyoruz. Sağlık hizmetlerini gerçekten hasta insanlar için açık tutmak istiyoruz ve bu yüzden her şeyin gerçekten değişmesi gerekiyor. “ şeklinde ifade kullandı. 

Wydoodt : “Hastane bir şeyler satın alabileceği bir süpermarket değildir”
“Hastane, herkesin kendi takdirine bağlı olarak bir şeyler satın alabileceği bir süpermarket değildir.” diyen Wydoodt, bu anlamda vatandaşlara da bir çağrı yaptı. 

Vatandaşların daha az “talepkar” ve daha fazla “kendine güvenli” olması gerektiğini belirten müdür, çoğu zaman tıbbi gereklilik olmayan durumlarda dahi hastanelerdeki uzman doktorlara geldiğini dile getirdi. 

Wydoodt’a göre bir kişiyi hastaneye yönlendirmek için gerekli kurallar zorlaştırılmalı. Başka bir değişle; böyle bir değişiklikle, örneğin horlama problemi olan (uyku apnesi hariç) bir hasta, Kulak Burun Boğaz (KNO) bölümüne gidemeyecek. Başka bir örnekse sırt ağrılarında yaşanacak ve herkese MR scan (mri) uygulanmayacak. 

Van Veen: “Hastane yardım etmek istemediği için değil ancak…” 
Yine aynı hastanede ağız cerrahı ve onkolog olarak görev yapan, sağlık personeli başkanı Andy van Veen ise “Beklemenin ve ağrıyı dindirmenin genellikle en iyi çare olduğunu yıllardır biliyoruz. Bir romatoloji uzmanı da eklem ağrısını her zaman düzeltemez. Bazen bu bir fizyoterapistin yapabileceği bir durum veya etkili bir tedavi mümkün değildir.” ifadesini kullandı. 

Van Veen sözlerini “Hastane yardım etmek istemediği için değil ancak, tedavi anlamsız olduğu için veya hasta başka bir bakımla daha iyi durumda olacağı için.” şeklinde açıklık getirdi. 

Hastaneye talep azaltılmalı
Hastanelere hasta göndermenin yavaşlatılması gerektiğine vurgu yapan Wydoodt, “Kendi çalışma şeklimize yakından bakıyoruz. Bu nasıl daha iyi ve daha verimli bir şekilde yapılabilir? Orada zaten çok şey oluyor. Ancak bakım talebinin gerçekten düşmesi gerekiyor, aksi takdirde başaramayacağız.” dedi.

Uzun zamandır bu yönde bir gelişme yaşandığını belirten Wydoodt, sağlık alanındaki yoğunluğun önüne, “ancak gerçekten tıbbi müdahaleye gerek olmayan hastalara zaman ayırmamakla” geçilebileceğini kaydetti.

Tromp “sevk hasta ısrar ettiği için değil, gerekli olduğu için olacak”
Öyle anlaşılıyorki yakın bir gelecekte ev doktoruna giden hastalar daha fazla “hayır” kelimesini duyacak. Ev doktorlarını temsil eden PrimaCura organizasyonu direktörü Leonie Tromp sağlık zincirinin bir parçası olarak üstlerine düşeni gerçekleştireceklerini belirtirken, ”Ama bunu tek başımıza yapmıyoruz. Hastane uzmanları, bazı durumlarda 'hayır'ın daha da iyi olduğunu kanıtlamak için dijital danışmanlık ve telefon konsültasyonları ile bize yardımcı oluyor.” dedi.

Her zaman için tıbbi müdahale gerekli olan hastaların hastaneye sevk edileceğini belirten Tromp, "Ama aynı zamanda uzmanlar, ev doktorları ve doktor asistanları olarak bize daha fazla güvenmeyi gerektiriyor" dedi ve sevk konusunda hasta ısrar ettiği için değil, daha fazla araştırma gerektiği için yapılacağını sözlerine ekledi.

© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.