Koronavirüsün yarattığı olumsuz etkilere karşı aşı olmak hem sizi ve çevrenizdeki insanları hem de sevdiklerinizi koruyor. Bazı kişiler için aşı randevusu almak zor oluyor. Bunun için birçok GGD merkezinde randevusuz aşı yaptırma olanağınız bulunuyor.

Randevusuz aşı hem birinci hem de ikinci aşı için mümkün. Randevu aldınız, ancak randevu almadan aşı yaptırmayı tercih ettiniz. Aldığınız randevuyu iptal etmeniz halinde, randevusuz da aşı yaptırabilirsiniz. 

Daha önce aldığınız randevunuzu iptal ettirmeniz, sizin için ayrılan aşının çöpe gitmesini engelleyecektir. 


Bir aşı merkezine giderken yanımda ne götürmeliyim?

Aşı için belirlediğiniz aşı merkezine giderken maskenizi ve kimlik belgenizi (BSN numarası) götürmeyi unutmayın. Aşı merkezlerinde maske takma ve 1,5 metre mesafe kuralı uygulanmaktadır. 

İlk aşı için mi gidiyorsunuz? Gittiğiniz merkezde ilk aşınız yapıldıktan sonra ikinci aşı için de direk randevu yaptırabilirsiniz.

Ciddi bir bağışıklık bozukluğu olan bazı kişiler, üçüncü aşı için bir davet mektubu alıyor. Eğer üçüncü aşı için davet aldıysanız, davet mektubunu yanınıza almayı unutmayın.  


Aşı yaptırmak ne kadar sürer?

Aşı yaptırmak için yaklaşık yarım saatlik bir zaman ayırmanız gerekiyor. Aşı öncesi gittiğiniz merkezde genel sağlığınız hakkında kısa bir anket dolduruyorsunuz. 

Aşının kendisi sadece birkaç saniye sürüyor. Çoğu insan için ağrısız geçiyor. 

Aşı yapıldıktan sonra eve dönmeden önce on beş dakika daha merkezde beklemeniz gerekmekte. 


Tereddütleriniz mi var?

Korona aşısının güvenliği her şeyden önce gelir. Bunun için çok katı kurallar geçerlidir. Tıpkı Hollanda'da kullanılan grip, çocuk felci veya kızamık aşılarında olduğu gibi korona aşıları için de katı kurallar geçerlidir.

Korona aşısının güvenliği, bir aşının kullanımının güvenli olup olmadığını gösteren Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından da kontrol edilir.

Korona aşıları gebeler ve gebe kalmak isteyen kadınlar için de güvenlidir.

Aşı yaptırırsanız yine de Koronavirüs bulaşabileceğiniz doğrudur. Ancak gerçekten hastalanma riskiniz çok daha düşüktür. Ayrıca aşı yaptırırsanız, Koronavirüsü yayma riskiniz de çok daha az olur.

Pek çok kişi Korona aşısı hakkında internetten ve sosyal medyadan bilgi ediniyor. Bilgi çok hızlı yayılır. Bazen doğru olup olmadığını kontrol etmek için çok az zaman harcanır. Her anlatılan şey doğru değildir. Bazen kulağa çok inandırıcı gelen varsayımlar ve görüşler de doğru olmayabilir. Korona aşısı konusunda da her anlatılan şey doğru değildir.

Dünya çapında korona aşılarına olan talebin bir anda artmasıyla, aşıların geliştirilmesi konusunda daha verimli ve daha fazla insanla çalışıldı. Dünya çapındaki araştırmacılar yoğun bir şekilde işbirliği içindeydi. Bu arada aşıyı değerlendirmekle yükümlü uzmanlar da gidişatı izleyerek, eş zamanlı olarak belirli kontrolleri yapabildiler.  Bu şekilde zaman kazanıldı, ancak gerekli tüm adımlar da atılmış oldu. Sonunda, bu amaç için kalifiye olan Avrupa kurumları her şeyi bir kez daha kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. Bu nedenle aşılar deneysel bir aşamadan çıkmış oldu.


Aşılar koronaya karşı koruma sağlıyor 

Halihazırda aşı olduysanız, yine de koronavirüs ile enfekte olabilme ihtimaliniz bulunuyor ancak ciddi hastalanma ve virüsü yayma şansınız çok daha düşüyor. Hastaneye yatma şansı da aşılanmamış olmanıza göre çok daha az. Korona aşıları bu nedenle çok etkili, çünkü sizi korona virüsünden ciddi şekilde hastalanmaya karşı koruyor.


Randevusuz aşı için nereye gidebilirim?

Hollanda'da randevu almadan gidebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Bu merkezlere giderek aşı olabilirsiniz ancak şüpheleriniz varsa tüm sorularınızı da sorabilirsiniz.

Size en yakın aşı merkezinin nerede olduğunu öğrenmek için www.prikkenzonderafspraak.nl adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitede Türkçe olarak da bilgi bulunmaktadır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU