Geçici hükümetin hazırladığı ve geçtiğimiz günlerde ara ara basına sızdırılan 2024 Mali Yılı Bütçe Planı, Salı günü düzenlenen Prinsjesdag’da (Bütçe Günü) Ekonomi Bakanı Sigrid Kaag tarafından Temsilciler Meclisi’ne sunuldu. Ancak yaklaşık iki ay sonra yapılacak olan seçimler nedeniyle hükümetin sunduğu planın ne kadar yürürlükte kalabileceği sorusunu da beraberinde getirdi. Bütçe gününde hemen hemen tüm partilerin kendi alternatif planlarını sundukları görüldü. 

Geçtiğimiz hafta sızdırılan ve sonunda Bütçe Gününde açıklanan Milyonlar Notası’na (Miljoenennota) göre hükümet vatandaşların alım gücünü artırmak için 2 milyar euroluk bir bütçe ayırdı. Bu bütçeden en fazla çocuklu ailelerin yararlanacağı belirtiliyor. 

Açıklanan Milyonlar Notasına göre vatandaşın satın alma gücü gelecek yıl ortalama olarak yüzde 1,8 artacak; hükümetin bütçe açığı yüzde 2,9'a çıkacak ve devlet borcu yüzde 47,3'e düşecek.

Salı günü açıklanan 2023 yılı mali bütçe tasarısının detayları şu şekilde:
Kira yardımı

Önümüzdeki yıl kira miktarı artırılacak. Hükümet bunun için 700 milyon euro bütçe ayıracak. kira yardımı yılda en fazla 416 euro artırılacak. 

Sağlık
Hükümet önümüzdeki yıl sağlık alanında kullanılmak üzere için 103 milyar eurodan fazla ayırıyor. Bu bütçedeki en büyük harcama kalemi oldu. Ancak vatandaşın ödeyeceği sağlık primlerinin de artacağı belirtildi. Hükümetin öngörüsüne göre temel sağlık sigortası prim miktarı yaklaşık 12 euro artırılacak. Aylık primler 150 euro civarında olacak. Yıllık bazda şuanda temel sağlık sigortası için 1650 euro ödeyen bir kişi, önümüzdeki yıl 1800 euro ödeyecek. 

Çocuğa Bağlı Bütçe
Yeni yılda hükümet Çocuğa Bağlı Bütçe (Kindgebonden Budget) için 1,1 milyar euro ayıordı. Buna göre ödenecek miktar, ilk çocuk için 750 euro ve ikinci çocuk için 883 euro olacak.
 
Okullarda ücretsiz kahvaltı ve yemek
Önümüzdeki yılda öğrencilere okullarda ücretsiz yemek veya kahvaltı verilmeye devam edilecek. Hükümet bu program için 166 milyon euro bütçe ayırdı.

Sığınmacılar ve göçmenler
Sığınmacılar ve göç konusunda hükümet 4 milyar euro bütçe ayıracak. Güvenlik ve Adalet Bakanlığı ayrılan bu bütçeyle, sığınmacıların girişine daha fazla hakim olmayı, ülkeden ayrılmalarını hızlandırmayı ve ülke içindeki durumlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, bakanlık Ukrayna'dan gelen mültecilerin bakımı için 3,2 milyar euro ayırıyor. 

Yüksek gelirlilerden daha fazla vergi
Hükümetin planları arasında yüksek gelire sahip olanlardan daha fazla vergi almak da bulunuyor. Açıklanan bütçe planına göre geliri yüksek olanlar yüzde 49,5’lik tarife üzerinden vergi ödeyecek. Bu şekilde hazineye 1,5 milyar euroluk bir gelir elde edilecek.

Trafik cezaları
Şuanda normal tarifenin dörtte biri miktarında motorlu taşıt vergisi ödeyen karavan sahipleri yeni dönemde normal tarifenin yarısını ödemek zorunda kalacak. Trafik cezaları yüzde 10 artacak. Bu artışın yüzde 6’lık kısmı enflasyon ayarlamasından, yüzde 4’lük kısmı ise yeni bütçe planından kaynaklanmakta.

Özel Tüketim Vergisi indirimi
Hükümetin Ukrayna'da patlak veren savaş nedeniyle uygulamaya koyduğu tüketim vergisi indiriminin bir kısmı iptal edildi. Bunun sonucunda pompa fiyatları önemli ölçüde arttı. Ocak 2024'ten itibaren özel tüketim vergisindeki indirimin geri kalan kısmı da kaldırılacak. Buna dönemsel enflasyon düzeltmesi de eklendiğinde bir litre benzin 21 sent daha pahalı hale gelecek.

Tütün ve alkol
Hükümetin planına göre 2024 te 20 tane sigaradan oluşan bir paketin fiyatı yaklaşık 10,70 euro, 50 gramlık bir paket tütün ise 24 euro olacak. Öte yandan alkol üzerindeki özel tüketim vergisi yaklaşık yüzde 16 artacak.

Hükümetin gelir – gider dengesi
Hükümetin sunduğu bütçeye göre harcamaların önümüzdeki yıl 430 milyar euroyu aşacağı, buna karşı gelirlerin neredeyse 403 milyar euro olacağı öngörülüyor.  Bu durumda, bütçe açığı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 2,9'u olarak gerçekleşecek. 2024'te devlet borcu GSYİH'nın yüzde 47,3'üne ulaşacak. Buna göre, Hollanda’nın devlet borcu Avrupa'nın yüzde 60'lık sınır değerinin altında kalacak.

Temsilciler Meclisine tasarı olarak sunulan Milyonlar Notası nihai bir plan değil. Meclisin yakın bir zaman içerisinde sunulan bütçe teklifi ve vergi planlarını oylaması gerekmekte.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş