DENK Partisi Başkanı Ejder Köse Rotterdam Belediye Başkanvekili Robert Simons’a, Müslüman karşıtı aşırı sağcı PEGİDA’nın yarın düzenlemek istediği Kuran-ı Kerim’i yakma toplantısını yasaklamadığı için, sert tepki gösterdi.

Basın üzerinden yapmış olduğu açıklamada DENK Başkanı Ejder Köse; “Sayın Simons’un Belediye Başkanvekili olarak elindeki büyük bir fırsatı heba ettiğini düşünüyorum. Ona yakışan, belediye yönetimindeki işbirliğimizi de göz önünde bulundurarak, bu gösteriyi yasaklamaktı”, dedi. 

Bu hafta Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb’in yerine vekaleten Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Simons, İslam karşıtı ırkçı PEGİDA’nın gösteri tertiplemek istemesine, Kuran-ı Kerim yakacaklarını alenen ifade etmelerine rağmen, yasak getirmedi. 

“Anlamakta zorlanıyorum”, diyen Köse, “Gösteriyi yasaklayarak, ben sizler için de varım denebilirdi ve böylelikle onbinlerce Rotterdamlı Müslüman’ın kalbi kazanılmış olurdu. Bu konunun bizler için ne kadar hassas olduğunun bilinmesine rağmen, maalesef böyle bir yol seçilmedi”, dedi. 

Basına, Kuran yakmanın yasak olmadığı yönünde demeç veren Simons’a kesinlikle katılmadığını ifade eden Köse; “Dil esnek, kelimeler lastikli olduğu için kanunun ne dediğini anlamaya çalışırken sadece söze bakılmaz. Kanunun ardındaki ruhtur asıl belirleyici olan. Bir hukukçu olarak kanunları yorumlarken zamanın ruhunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Savcılığın bu koşullar çerçevesinde değerlendirme yapmasının daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim. Neticede Kuran-ı Kerim bir milyon Hollandalı Müslümanın mukaddes kitabıdır. Ona yapılan hakaret tartışma götürmeyecek şekilde nefret yaymaya yöneliktir ve bu kanunen suçtur!

Müslümanlar üzerinden toplumu germenin hiç bir anlamı yok. Eğer gösteri ve yürüyüş hakkı anayasal bir hak ise, Müslümanların taciz edilmeden, hakarete maruz kalmadan, huzur içerisinde dinlerini yaşamaları da aynı şekilde anayasal haktır ve aynı koruma altındandır”, dedi. 

Belediye Başkanvekili Simons’un herhangi bir yakma teşebbüsüne karşı anında müdahale edileceğine ve buna yeltenenin tutuklanacağını ifade etmesi üzerine, bunun kesinlikle yeterli bir güvence olmadığını açıklayan Köse; “Biz sadece huzur istiyoruz. Hasta ruhlu insanların sapkın düşünceleriyle İslam’a saldırdıkları dönem geride kaldı. Konunun bir de Müslümanlar açısından, onları anlayarak ele alınması lazım. Müslümanlara devamlı nefret kusamazsınız. Gösteri esnasında Kuran-ı Kerim’e yapılacak herhangi bir hakarete müdahale edilmemesinin siyasi sonuçlarını şuan için kestiremiyorum”, dedi ve sözlerini; “Büyük bir hayalkırıklığı içerisindeyim. DENK’in bu nefret gösterisinin yasaklanmasına yönelik sunduğu önerge maalesef Rotterdam Belediye Meclisinde bulunan koalisyon ve muhalefet partilerinin büyük bir kısmının destek vermemesiyle birlikte reddedildi. Bu vaziyetin Müslümanları ne kadar derinden etkilediğinin farkında değiller. Asayişten sorumlu olanların bu iğrenç hakaret teşebbüsüne acilen müdahalede bulunmalılar”, diyerek tamamladı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.