Irkçı, İslam karşıtı ve radikal sağcı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida) hareketinin Hollandalı lideri Edwin Wagensveld, Müslümanlara hakaret ettiği gerekçesiyle Den Haag’daki mahkeme tarafından 40 saat kamu hizmeti cezasına çarptırıldı. Wagensveld, Kuran'ı faşist bir kitap olarak nitelendirerek gruba hakaret etmekten suçlu bulundu.

Savcı iki hafta önce mahkeme salonunun önünde ve içinde Kuran-ı Kerim’i yırttığı için Wagensveld'e 700 euro para cezası verilmesini talep etmiş ve bu cezanın yarısı ertelenmişti. Bu ceza, Pegida liderinin, bu yıl 22 Ocak'ta Temsilciler Meclisi önünde yine Kuran-ı Kerim yırtması ve konuşmasında Müslümanları Hitler yanlıları “Naziler” ile kıyaslamasının ardından geldi. Savcılık bu eylemi  Müslümanlara yönelik hakaret olarak gördü ve Wagensveld hakkında dava açılmasını kabul etti.

Savcıya göre Wagensveld sık sık sınırları zorlamaya çalışıyor  ancak artık sınırları aşmış durumda. Savcı Wagensveld’in “Müslümanları Nazilere” benzetmesine ise “Karşılaştırma gereksiz yere inciticiydi” yorumunu yaptı. Ancak yargıç bu görüşe katılmadı ve “büyük bir grup insan rencide edildiği için para cezasının yeterli adalet sağlamadığına” karar verdi.

Mahkeme salonunda Kuran-I Kerim yırttı
Wagensveld iki hafta önce, kendisi hakkında açılan dava için geldiği Den Haag’daki mahkeme salonunun önünde Kuran-ı Kerim yırtmıştı. Duruşma sırasında bunu tekrar yapan Wagensveld, daha sonra savcılığın tarafsız olduğuna inanmadığını belirterek salondan ayrıldı. Savcı Pegida liderinin bu hareketi için 700 euro para cezası talep etti.

Son aylarda birkaç kez Kuran-ı Kerim yırtan Wagelsveld, Kuran-Kerim’i yırttığı için değil Müslümanlara hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmakta.

Dünya çapında protestolara neden oldu
Wagensveld 22 Ocak'ta Den Haag’daki Temsilciler Meclisi binası önünde Kuran-ı Kerim yırtmış, video olarak kaydedilen bu görüntüleri sosyal medya platformlarında yayınlamıştı. Bu video nedeniyle dünya çağında protestolar yapıldı. 

Den Haag’da yüzlerce kişi protesto yürüyüşü düzenledi.  İstanbul'da Hollanda konsolosluğu saldırı tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatılmak zorunda kaldı. Lübnan ve Afganistan'da Hollanda bayrakları yakıldı. Hollanda’daki altı cami yönetimi de Wagensveld hakkında suç duyurusunda bulundu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş