Pazartesi günü farklı şehirlerden pek çok çiftçi, hükümetin iklim politikalarını protesto için ülkedeki gıda dağıtım merkezleri, posta dağıtım merkezleri, köprüler ve limanlar giden otoyolları kapatarak eylem yaptı. Çiftçilerin eylemi bugün de devam ediyor. Özellikle süpermarketlerin Almere, Beilen, Deventer, Nieuwegein, Nijkerk, Oosterhout, Raalte ve Woerden'de bulunan dağıtım merkezlerindeki blokajlar devam ediyor.

Hükümetin iklim ve azot salınımına ilişkin politikalarını protesto eden çiftçiler, pazartesi sabahın erken saatlerinden itibaren ülkedeki zincir marketlerinin gıda dağıtım merkezlerinin önünü traktörlerle kapattı.

Alberth Heijn, Jumbo, ALDI, Lidl, Vomar dahil birçok firmanın Veghel, Breda, Beilen, Woerden, Nieuwegein, Drachten, Heerenveen, Zwolle, Geldermalsen ve Nijkerk şehirlerindeki yaklaşık 20 gıda dağıtım merkezinin girişini kapatan çiftçiler, hükümetten azot politikalarını gözden geçirmesini talep etti.

Gece saatlerinde olaylar çıktı

boeren02
Hollanda'nın en büyük zincir marketi Albert Heijn başta olmak üzere birçok market, çevrim içi siparişlerin iptal edildiğini ve gün içinde tedariklerin ciddi oranda aksayacağını açıkladı. Akşam geç saatlerde Zwolle'deki Albert Heijn dağıtım merkezinin önünde bulunan çiftçiler polisin uyarısı ve  olağanüstü hal kararına rağmen dağılmayınca ME birlikleri görevlendirildi. 

Saman balyalarını ateşe veren çiftçiler polise şişe fırlattı ve bir polis aracına zarar verdi. Çıkan olaylarda halka yönelik saldırı suçundan 6 kişi gözaltına alındı.

Nijkerk’de Boni süpermarket dağıtım merkezi ile Lidl'in Almere ve Oosterhout'taki dağıtım merkezleri hala çiftçiler tarafından abluka altında tutuluyor.

Omroep Flevoland’a göre önümüzdeki günlerde çiftçilerin Almere'deki dağıtım merkezi önündeki eylemi devam edecek.

CBL’den açıklama
Hollanda Gıda Firmaları Birliği (CBL), yazılı açıklamasında, protestoların ve blokajların kabul edilemez olduğunu belirterek, çiftçilerden eylemlerine son vermelerini istedi.

Gıda tedarik zincirinin kopması ve gerekeli saklama koşullarının oluşmaması sebebiyle birçok yiyeceğin bozulacağına dikkat çeken CBL, blokajların milyonlarca avro zarara sebep olacağını hatırlattı.

CBL gıda firmalarının, çiftçiler ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın bir parçası olmadığını ifade ederek, taraflara müzakere çağrısında bulundu.

Havalimanı ve limanlarda protestolar
Çiftçilere destek veren balıkçılar da Den Helder, Ijmuiden ve Lauwersoog limanlarını gemi seferlerine kapattı. Limanlarda toplanan balıkçılar birkaç sonra dağıldı.

Çiftçilerin eyleminde Schiphol, Eindhoven ve Rotterdam havaalanlarına ulaşımı engelleyecek herhangi bir aksaklığın yaşanmadığı ifade edildi.

Polisten para cezası
Hollanda polisi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, gerekli önemlerin alınarak traktörlerin otobanlara girişlerinin yasaklandığını belirtti.

Polis paylaşımında, plakası bulunmayan traktörlere para cezası verileceği ve sürücü belgesini göstermeyi reddeden traktör sürücülerinin gözaltına alınacağı uyarısında bulundu.

Hollanda'da hükümet, yerel mahkemelerin iklim değişikliği hedeflerinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle verdiği ihlal kararlarının ardından ülkenin çoğu bölgesinde emisyon salınımını yüzde 70, bazı bölgelerinde ise yüzde 95 azaltma hedefi koymuştu.

Çiftçiler, hayvan sayısının azaltılmasını isteyen hükümetin tarım ve çiftçilik faaliyetlerini yapılamaz hale getirdiğini düşünüyor.

Foto: video screenshot

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın