Hollanda’da para ihtiyacı nedeniyle elindeki değerli eşyaları rehine bırakanların sayısında artış olduğu belirtiliyor. Bu durum sadece düşük gelirliler arasında değil aynı zamanda orta gelirlilerin arasında da giderek yaygınlaşıyor.
RTL tarafından yapılan bir araştırmaya göre, artan enflasyon ve enerji masrafları daha fazla vatandaşın rehincilere (pandhuis) yönlenmesine neden oldu. Habere göre; ellerindeki ziynet eşyalarını ve pahalı ürünleri para karşılığı rehine bırakanlar arasında sadece düşük gelirliler yer almıyor.
Araştırmaya göre düşük gelirlilerin yanı sıra orta gelirliler arasında da “rehinciye ürün bırakıp karşılığında hızlı şekilde para almak” yükselen bir trende dönüşüyor.
Rehinci: Rehinli mallara karşı yüksek faiz oranlarıyla kısa vadeli kredi
Eski zamanlarda daha fazla iş yapan rehinci mağazaları ekonominin kötü gitmesi ve insanların bu yola başvurmasıyla, yeniden kazanç elde etmeye başladı gibi gözüküyor.
Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) giderek daha fazla ailenin mali sıkıntı içine düştüğünü bunların arasında orta gelirli ailelerin de sayısının arttığı uyarısında bulunmuştu. Nibud vatandaşlar arasında rehinciye ürün bırakanların sayısının artışının beklenen bir sonuç olduğunu vurguluyor. Enstitüye göre her üç aileden biri geçim sıkıntısı çekiyor.
RTL’e açıklama yapan rehin dükkanları da bu gelişmeyi kendi müşterileri arasında fark edilmeye başlandığını belirtiyor. Araştırmaya katılan bazı rehinci dükkanlarından alınan bilgiler şu şekilde sıralanıyor:
- Faturalarını ödemek için eşya rehine bırakanların sayısı artıyor
- Used Products rehin alınan ürün stokunun altı ayda yüzde 34 arttığını belirtiyor.
- Goudwisselkantoor Ocak ayından bu yana mücevherlerini para karşılığı satmak isteyenlerin sayısının yüzde 16 arttığını söylüyor.
- Den Haag’daki Pandhuis dükkanı 2021'in ilk yarısındaki 8 bin kişiye kıyasla bu yıl aynı dönemde 12 bin kişinin şimdiden eşyalarını rehine bıraktığını belirtiyor
Amaç hızlı şekilde paraya ulaşmak
Rehin dükkanlarına getirilen ürünler arasında aile büyüklerine ait altın ziynet eşyalarından yeni iPhone telefonlara kadar binlerce değişik eşya yer alıyor.
Rehine bırakılan ürünler birkaç hafta veya ay sonra, verilen borç miktarı ve aradan geçen sürede işletilen faiz miktarı ödendiği zaman geri alınabiliyor. Faiz oranlarının aylık yaklaşık yüzde 4,5 olduğu belirtiliyor. Satıcı ve dükkan arasında kararlaştırılan geri alım süresi aşıldığı takdirde ise ürün satışa sunuluyor.
Eşyalarını rehine bırakmak isteyenlerin sayısı artıyor
Hollanda’da en büyük rehin dükkanı 53 merkezi bulunan Used Products. Şirket direktörü Berthold Bakker, depolarında bulundurduğu rehinli ürün stokunun son altı ayda yüzde 34 arttığını belirtiyor.
Goudwisselkantoor’un ana merkezi Goudprijs BV rehine bırakılan mücevher, saat veya külçe altın gibi ürünlerin Ocak ayından bu yana yüzde 16 arttığını söylüyor. Şirket direktörü Johan de Ruiter normal şartlarda tatil paralarının ödendiği yaz dönemi başında, eşyasını rehine bırakanların sayısının oldukça düşük olduğunu ancak bu yıl farklı bir tabloyla karşılaştığını belirtti.
Sayı 12 bine çıktı
Den Haag belediyesine bağlı Pandhuis ise bu yıl ağustos ayında eşyasını rehine bırakanların sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını belirtti. Açıklamada geçen yılın ilk altı aylık diliminde 8 bin kişinin eşyasını rehine bıraktığını, bu yılın aynı döneminde sayının 12 bine çıktığını kaydetti.
Pandhuis yetkilisi Jan van der Hulst, eşyasını rehine bırakmak için gelenlerin genelde “fiyatların arttığını, faturaları ödemenin zorlaştığını ve enerji fiyatlarının fırladığını” söylediğini vurguladı.
Müşteri profili değişiyor
Used Products'ten Berthold Bakker, hem altın satın alınan dükkanlarda hem de rehincilerde çarpıcı başka bir gelişme olduğunun da altını çizdi. Bakker’a göre müşteri profili değişiyor. Bakker "Yalnızca geleneksel olarak savunmasız gelir gruplarını değil, aynı zamanda çifte kazanan ve serbest meslek sahibi kişilerin de dükkanlarımıza giderek, daha fazla ortaya çıktığını görüyoruz" diyor.
Faiz oranına dikkat!
Nibud direktörü Arjan Vliegenthart, finansal kaynak bulmakta zorlanan kişilerin bu tür yöntemlere başvurmasını tahmin edilebilir bir gelişme olduğunu belirtirken, “Bu yalnızca, zaten dipte olan rehinci dükkanlarının düzenli müşterileri için değil, aynı zamanda geçimini sağlayabilen ve şimdi mali açıdan bulmaca çözmek zorunda olan yeni gruplar için de geçerli” yorumunu yaptı.
Rehinci dükkanlarını dışlamadıklarını ancak uygulanan faiz yüzdesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Nibud, İnsanların bir rehinci dükkânına yalnızca başka çareleri kalmadığında gittiklerini görüyoruz. Birçok insan için oldukça pahalı bir seçenek ancak son çare olarak kullanılıyor” dedi.
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın