Konut ve Mekansal Planlama Bakanı Hugo de Jonge’nın sunduğu yasa teklifi kabul edilmesi halinde, kiracılara verilen kira yardımı (Huurtoeslag) sisteminde büyük bir sistem değişikliğine gidilecek. Teklifin yasalaşması halinde kira yardımı için konutun kira bedelinin yerine kişinin gelirine bakılacak.

Yeni sistemde düşük gelire sahip ve özel sektörde yüksek kiralı bir evde oturmak zorunda olan kişilere de kira yardımı yapılabilecek. 

Yeni kira yardımı sistemi ile ilgili yapılan ilk planlara göre yaklaşık yarım milyon kişinin aldığı kira yardımı miktarı artırılacak ve 136 bin yeni haneye kira yardımı verilecek. Bunun yanı sıra 290 bin hanenin kira yardımında aylık ortalama 98 euro indirim yapılacak.

Şuanda yürürlükte olan kira yardımı sistemine göre 23 yaşından büyük ve 763,47 euro veya daha düşük bir kirası bulunan kişilere kira yardımı yapılmakta. 

Daha genç kişilere ise en fazla 440 euro kira yardımı verilmekte. Yeni sistemde bu kural değişecek ve yerine sabit tutarlarda ödeme yapılacak. Ayrıca servis ücretleri hesaplamaya dahil edilmeyecek.

Yeni sistemde kişiler gelire göre kategorilere ayrılacak
Vergi dairesi tarafından ödenen kira yardımında kişinin ödediği gerçek kira bedeline bakılmayacak. Bunun yerine kişinin gelirine göre ödeme yapılacak. Kira yardımı almaya hak kazanan kişiler gelirlerine göre önceden belirlenen kategorilere ayrılacak. 

Örneğin geliri düşük, reşit bir kişi, 650 euro kira ödüyorsa, Vergi Dairesi bu kişiyi “520 euroluk kirada oturanlar” kategorisinde değerlendirerek kira yardımı yapacak. 

Yeni yasa tasarısında yer alan kategoriler şu şekilde:
21 yaşın altındaki gençler için sabit kira tutarı 442,46 euro
Yetişkinler, 21 yaş altı engelli gençler ve koruyucu çocuğu olan gençler için sabit kira tutarı 520 euro
Sekiz kişiden fazla olan aileler ve engelliler için özel bir kurumda yaşayanlar için sabit kira tutarı 597 euro.

Gelir normları aynı şekilde kaldı
Kira ödeneği almak için hesaplamaya dahil edilen gelir normları değişmedi. Vergi Dairesine ait web sitesi üzerinden kira yardımı için kişi başı gelir düzeyi hesaplanabiliyor.

Woonbond'a göre, kabaca 31.000 euroya kadar geliri olan bekarlar ile 41.000 euroya kadar geliri olan ailelerin konut yardımı alma hakkı bulunuyor. 

Sistemin dezavantajları da var
Bu sistemin dezavantajı kategori sisteminde yaşanacak. Yüksek kira bedeline sahip bir kiracı, sabit fiyat ayarlamasına göre daha düşük kira yardımı alacak. Hükümetin planına göre oluşan açık,2024 yılından itibaren düşük gelirlilerin (Sosyal minimum gelirin yüzde 120’sine kadar olan gelirler) kira bedellerinde uygulanacak indirimle giderilmeye çalışılacak.

VGN, Aedes ve Woonbond yeni sisteme tepkili
Hollanda Belediyeler Birliği VGN, Aedes ve Woonbond hükümetin yeni sistemine şimdiden karşı çıkıyor. Her üç kurum da konut yardımı sisteminde yapılacak değişikliğin uzun vadeli etkilerinin hala belirsiz olduğuna inanıyor.

Kuruluşlar, daha az kira yardımı alan grubun, kabine tarafından belirtilen 290 bin kişiden çok daha fazla olduğunu, çünkü yapılan hesaplamalara yeni kiracılar ve taşınan insanların dahil edilmediğini belirtiyor.

Yeni yasa, beş yıllık bir geçiş dönemi ile 2024'te yürürlüğe girecek. Bu sayede kiracılar yeni kira yardımı sistemine de alışabilecek. Yasanın uygulamaya girebilmesi için hem Temzilciler Meclisi hem de Senato’da onaylanması gerekiyor.

Foto: Flori & Almi Weit.Gereist - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın