Eğitim Bakanı Dennis Wiersma, özel okullara uygulanan kurallarda değişiklik yapılması gerektiğini açıkladı. Bakana göre özel okul açmak için uygulanan mevcut kurallar yeterli derecede sıkı değil ve özel okullar da kamu parasıyla finanse edilen okullara uygulanan kurallara uymak zorunda.

Temsilciler Meclisine yazılı olarak bir açıklama gönderen Eğitim Bakanı Dennis Wiersma, yapılacak yasal düzenleme ile birlikte önümüzdeki yıldan itibaren özel okul kurallarının sıkılaştırılmasını istediğini kaydetti.

Bakan Wiersma daha önce de yaptığı açıklamalarda özel okul açmakla ilgili olan kuralların elden geçirilmesi gerektiğini belirtmiş, “çünkü olası bir endişe belirtisi varsa, bu okullara da müdahale edebile bilmesi önemlidir.” şeklinde ifade kullanmıştı.

Özel okul yönetmeliği
Bilindiği üzere 2020 yılında özel okullar yönetmeliğinde bazı değişiklikler gerçekleştirilmiş kurallar biraz daha sıkılaştırılmıştı. Bu yönetmeliğe göre bir özel okul açıldıktan 4 hafta sonra, okulun açıldığını bakanlığa bildirmek zorunda.  Bu sayede Eğitim Müfettişliği okulun kurallara uyup uymadığını kontrol edebiliyor. 

Bunun dışında Anayasa herkesin özel okul açabileceğini belirtiyor ancak bazı ek şartlar koşuyor. Örneğin okul kurmak isteyen yöneticiler, velilerin yeni okula ihtiyacının olduğunu gösterebilmesi gerekiyor. Ayrıca, Eğitim Müfettişliği tarafından yapılan incelemede örneğin, öğrencilerin yeterli ders saati alması, personelin yetkin olması ve ekstra desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler için gerekli alanın bulunması gibi hususlara dikkat ediliyor.

“4 Hafta uzun bir süre”
Wiersma, yönetmelikte belirtilen 4 haftalık sürenin istenmeyen bir durum olduğunu belirtirken “Ayrıca öğrencilere karşı haksız ve bazen sorumsuz olduğunu düşünüyorum.” şeklinde ifade kullandı.

Bakan gönderdiği yazılı açıklamada, okula gitmek zorunda olan birinin, ister finanse edilmiş isterse özel okul olsun, ilk günden itibaren iyi bir eğitime güvenebilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Wiersma, özel okullarda öğrencilere fiilen ders vermeden önce bu girişim hakkında daha fazla bilgiye sahip olunması gerektiğini ve bu sayede müfettişliğin daha erken bir safhada okuldaki eğitimin gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını kontrol edebileceğini kaydetti.

Bakan Meclise gönderdiği açıklamada birkaç ay önce Almere’de açılan Demokrasi için Forum partisinin Rönesans Okulu’nu ve geçen yıl Den Haag’da açılan Achterhuis Lisesini örnek olarak gösterdi. Ancak bunun dışında medyaya yansımayan okulların olduğunu da belirtti.

Kriterlerden biri: Kapsamlı vatandaşlık eğitimi 
Bakana göre özel okullarda olması gereken bir başka nokta ise öğrencilerin Hollanda anayasası ve ülkemizde hangi norm ve değerlerin önemli olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebileceği “Kapsamlı vatandaşlık eğitimi” dersleri. Bu noktanın yeni açılacak özel okulların değerlendirmesinde önemli bir yer tutacağını belirten Bakan Wiersma, okul açılmadan yapılacak denetimlerle birlikte çıtanın yükseltileceğini kaydetti.

Bakanlıktan alınan rakamlar, yakın zamanda özel ortaokul açmak için yapılan on altı başvurudan on birinin, müfettişliğin olumsuz tavsiye vermesi nedeniyle reddedildiğini gösteriyor. Wiersma, “Özellikle vatandaşlık eğitimi büyük bir engel oldu” şeklinde açıklıyor.

Wiersma önümüzdeki yıl ortasına doğru Temsilciler Meclisine konu ile ilgili yasa tasarısını sunmayı hedefliyor. 

© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Taylor Flowe - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.