Konut kooperatifleri çatı kuruluşu Aedes, yılın başından bu yana kira bedelini ödeyemeyen kiracıların sayısında artış olduğunu açıkladı. Kuruluşa göre bunun en büyük nedeni artan enerji fiyatları ile birlikte yükselen enflasyon değerleri.

Aedes, yıllık Kurumsal İzleme programı için yaklaşık 150 konut şirketi arasında bir anket gerçekleştirdi. Ankette çıkan sonuçlara göre; her 10 konut şirketinin dördünde yılın ilk aylarından itibaren kirasını ödemekte zorlanan veya geciken kiracıların sayısı artmaya başladı. 

Her 10 şirketin 6'sında kirasını ödeyemeyen kiracı sayısı arttı
Ankete katılan her 10 şirketten altısı bu yıl kiracıların ödeme sorunlarıyla mücadele etmek için politika değişikliğine gitti ve kiracılara bazı kolaylıklar sundu. Bazı konut birlikleri ise önümüzdeki dönemde bütçe koçu sunmak gibi yeni çözüm yolları deneyeceğini belirtiyor.

Konut birliklerinin yarısı, daha fazla kiracının borçlandıkları kira bedeli için yeniden yapılandırma yöntemini istediğini bazı kiracıların ise kira için özel olarak bir düzenleme talep ettiğini belirtiyor.

Trend yükseliş eğiliminde
Kira borcunu ödeyemeyen kişilerin sayısı son yıllarda azalma trendindeydi, ancak bu yıl tekrar yükselişe geçti. Elde edilen verilere göre 2020 yılında 150 bin kiracı kirasını ödeyemiyordu. Geçtiğimiz yıl bu sayı 113 bine geriledi. 

2020 yılında toplam ödenmemiş kira borcu miktarı  226 milyon euroyken 2021 yılında bu rakam 205 milyon euroya indi. Ancak son veriler bu trendin kırıldığını gösteriyor.

Geçen yıla kadar evden tahliye edilen kiracıların sayısında da gerileme yaşandı. 2018 yılında 3 bin kişi evlerinden tahliye edilirken, bu sayı geçen yıl bin dört yüz kiracıya düştü. Yaşanan tahliye vakalarının neredeyse yüzde 60 kira borcu yüzünden gerçekleşti.

Sonuç: Kirayı ödeyemeyenlerin sayısı artıyor
Bu yılın ilk aylarından itibaren kira borcu olan kiracıların sayısında artış olduğunu, bunun da buzdağının görünen yüzü olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı. 

Kuruma göre yılın ikinci yarısında daha yüksek enerji faturaları ile karşı karşıya kalınacak ve nüfusun büyük bir bölümü kira bedelini ödemekte zorlanacak.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın