Hükümet, bu yıl orta ve düşük gelirli vatandaşların satın alma gücünü artırmak için yeni çareler arıyor. Temsilciler Meclisinde Çarşamba günü yapılan bütçe görüşmelerinde Başbakan Rutte, özellikle sol partilerin sunduğu öneriye yeşil ışık yaktı.  Bu teklif meclis tarafından da kabul görürse yıl içerisinde orta ve düşük gelirli vatandaşlara 500 euroluk bir ek yardım daha yapılacak.

Enerji krizi ve artan enflasyon, özellikle düşük veya orta gelirli vatandaşların satın alma gücü üzerinde olumsuz etki yaptı. Kabine tarafından bu yıl bahar aylarında toplam 6 milyar euroluk bir ek bütçe ayarlandı. Ayrılan bütçeden asgari ücret kadar geliri olan vatandaşlara 800 euro enerji desteği verildi ve asgari ücretliler ile AOW maaşı alanların enerji için ödediği vergi miktarında indirime gidildi.

Muhalefet partileri; Çarşamba günkü Meclis bütçe görüşmelerinde, verilen 800 euroluk destek paketinden yeterince yararlanamayan orta gelirlilere dikkat çekerek, bu grup için ek ödenek verilmesi gerektiğini savundu. Bu açıklama hem koalisyon partileri hem de Başbakan Rutte tarafından destek gördü.

Sözü edilen grup içerisinde tek başına oturan, yıllık brüt geliri yaklaşık 32.000 euroya kadar olan vatandaşlar ile brüt geliri yaklaşık 41.000 euroya kadar olan çiftler yer alıyor.

Rutte meclisteki açıklamasında; böyle bir ek yardımın uygulanmasının teknik olarak karmaşık olduğunu ve konunun daha fazla araştırılması gerektiğini dile getirdi. 

Başbakan Rutte, kesin olmamakla birlikte, 500 euroluk ek yardımın bu yıl içerisinde verilebileceğinin düşünüldüğünü sözlerine ekledi.

“Aceleye gerek yok”
Daha önce kabine görüşmelerinde de öneride bulunan GroenLinks ve PvdA, verilecek ek yardım için yapılacak düzenlemenin yazdan önce bitirilip, belirlenen paranın alt ve orta gelirlilerin hesabına bir an önce aktarılmasını talep etti. 

Başbakan Rutte ise bu öneriye yönelik ‘şuanda böyle bir aceleye gerek olmadığını çünkü daha önce ayrılan 6 milyar euroluk ek yardım paketinin etkilerinin ancak şimdi fark edilir hale geldiğini’ savundu. 

Muhalefet partileri ayrıca, Ukrayna'daki savaş ve artan fiyatlar nedeniyle iyi durumda olan şirketlere ekl vergi getirmeyi de önerdi.

Foto: Christian Dubovan - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın