RTL Nieuws tarafından yapılan bir ankete göre, 100'den fazla ortaokul, enerji içeceklerinin ülke çapında reşit olmayan çocuklar için yasaklanmasını istiyor. Daha önce de çocuk doktorları tarafından böyle bir yasak çağrısı yapılmıştı ancak henüz bu konuda hükümet tarafından bir adım atılmadı. Ankete katılan okulların büyük çoğunluğu bu konuda bina içerisinde kendi koyduğu yasakları uyguluyor.

RTL Nieuws, 641 ortaöğretim kurumuna anket gönderildiğini bunlardan 90 bin öğrenciyi temsil eden 123 okuldan yanıt geldiğini belirtiyor.

Okulların yüzde 78’i yasak getirmiş
Anketi cevaplandıran 123 okulun 96’sı (Yüzde 78) enerji içeceklerinin okul binasına sokulmasına yasak getirmiş durumda. 

Enerji içeceklerini yasaklayan okulların yüzde 93'ü bunu enerji içeceklerinin sağlıksız olduğu için yaptığını, yüzde 86'sı ise bu içeceklerin gençlerin davranışları üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle yasakladığını belirtiyor.

Ancak okullara göre böyle bireysel yasaklar yeterli değil ve ülke çapında bir yasak getirilmesi gerekmekte. Ankete katılan okulların yüzde 82’si (101 okul) enerji içeceklerinin ülke çapında küçükler için yasaklanmasından yana olduklarını belirtiyor. 

Koladan dört kat daha fazla kafein içeriyor
Voedingscentrum enerji içeceklerini "kafein ve şeker oranı yüksek alkolsüz içecekler" olarak tanımlamakta. Ancak daha az şekerli veya şekersiz light versiyonları da bulunmakta. 

Çoğu enerji içeceği kutusunda yaklaşık 80 miligram kafein bulunuyor. Bu da 60 miligram kafein içeren ortalama bir fincan kahveden daha fazla. Bilgi merkezi, bir enerji içeceğinde bir bardak koladan yaklaşık dört kat daha fazla kafein bulunduğunu yazıyor.

Küçük çocuklar için enerji içecekleri Voedingscentrum tarafından tavsiye edilmemekte. Merkez 13 yaş ve üzeri çocuklar için günde bir kutuya kadar içmenin güvenli olabileceğini ancak küçük çocukların kesinlikle tüketmemesi tavsiyesinde bulunuyor.

Kalbi yoruyor
Çocuk doktorları için de en endişe verici olan, enerji içeceklerinin kalp üzerindeki etkileri. Çocuk doktoru Edgar van Mil, gençken çok fazla enerji içeceği içmenin kalp ritim bozukluğuna ve hatta kalp durmasına yol açabileceğini söylüyor. Ayrıca uykusuzluk, anksiyete belirtileri ve gastrointestinal sorunlar gibi çok çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabiliyor.

Karar yeni kabineye kaldı
Devlet Bakanı Maarten van Ooijen (halk sağlığı), yine de bu kabine döneminde bir yasaklama olmayacağının belirtiyor. “Enerji içecekleri çocuklar için sağlıklı değildir, bu nedenle kutuların üzerinde zorunlu olarak 'yüksek kafein içeriği, çocuklar ve hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez' şeklinde bir sağlık uyarısı bulunmaktadır.” şeklinde açıklıyor.

Devlet Bakanı, okulların ülke çapında bir yasaklama isteğini anladığını, ancak bunu yeni kabinenin değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Özellikle ebeveynlere ve öğrencilere örneğin ”Sağlıklı Okul” gibi programlar aracılığıyla iyi bilgi sağlama konusunda kararlı olduğunu söyledi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş