Maliye Bakanlığı’nın bugün yaptığı bir açıklamada, bu yılın başında ödenek yolsuzluğu (toeslagenaffaire) sebebiyle mağdur edilen 68 bin 376 kişinin, bu mağduriyetin giderilmesi için başvuru yaptığı belirtildi.

Bilindiği üzere 2021 yılında Üçüncü Rutte hükümetinin düşmesine neden olan ödenek yolsuzluğu davasında mağdur olanların en geç 1 – 2 Ocak 2024 gününe kadar başvurması gerekiyordu. Temsilciler Meclisi bu tarihi uzatmak istese de kabine başvuru tarihinin uzatılmayacağına karar verdi.

30 bin euro tazminat ve ek yardımlar
Bakanlık açıklamasında 2023 yılında başvuru yapan 68 bin kişiden 33 bin 225’inin ilk incelemeden geçtiği belirtildi. Bu kişilere 30.000 euro tazminat ödenecek.

Bunun yanı sıra, işini ya da evini kaybeden ya da borç, stres veya hastalık gibi nedenlerden iş göremez hale gelenler ve şuanda ödenmesi gereken borçları bulunanlara ayrıyeten yardım edilecek. Buna ek olarak, Vergi Dairesine olan borçlar da iptal edilecek.

Bakanlık verilerine göre 2022 yılında yaklaşık 28 bin kişiye tazminat ödenmesine karar verilmişti.

Hükümet bu ebeveynlere ödenecek tazminat ve diğer ek yardımların toplam maliyetinin 5 milyar euro'nun üzerinde olacağını tahmin ediyor.

Ödenek Yolsuzluğu skandalı
Hollanda’da hükümetin düşmesine neden olan Ödenek Yolsuzluğu (Toeslagenaffaire) davasında çocuk bakımı yardımı alan ve vergi makamlarınca haksız bir şekilde “dolandırıcı” olarak görülen binlerce ebeveyn, yıllarca mağdur edildi.

Vergi Dairesi, çocuk bakım yardımı alan bazı ailelerin, hatalı veya eksik beyan verdiği, belge yetersizlik veya usulsüzlük ve evrakta sahtecilik yaptığı gerekçeleriyle ödeneklerini kesti. Birçok kişi, kısa bir süre içinde aldıkları büyük miktarlardaki yardımları geri ödemek zorunda kaldı. Bazıları için bu durum büyük mali sorunlara yol açtı.

Vakaların çoğu bekar ebeveynleri içeriyordu. Bu skandal sonrası büyük maddi sıkıntı içerisine düşen ebeveynlerin çocukları, yeterli derecede bakım görmüyor gerekçesiyle ellerinden alındı.

Bu haksız mağduriyetlerin ortaya çıkması üçüncü Rutte kabinesinin 2021'in başlarında istifa etmesine neden oldu.

©Sonhaber.eu

Fotoğraflar: Vergi Dairesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.