Hollanda Demiryolları (NS) personeli önümüzdeki hafta Çarşamba gününden itibaren iki hafta boyunca haftanın belirli günlerinde 24 saatlik işi bırakacak.

Ülkenin kuzey bölgesinde 24 Ağustos Çarşamba günü başlayacak olan grev ay sonuna farklı bölgelerde olmak üzere kadar dört kez daha tekrarlanacak. 

FNV sendikası yapılacak grevlerin sonuç vermemesi halinde ulusal çapta grev yapılacağı uyarısında bulundu.

Edinilen bilgiye göre grev takvimi şu şekilde olacak:
24 Ağustos Kuzey bölgesinde 
26 Ağustos Batı bölgesinde
29 Ağustos Kuzeybatı bölgesinde
30 Ağustos Orta bölgede
31 Ağustos Doğu ve Güney bölgelerinde

Görüşmeler sonuç vermedi
NS ile FNV, CNV ve VVMC sendikaları arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi müzakereleri başarısız oldu. Sendikalar, 5 Ağustos'ta demiryolu şirketine bir ültimatom gönderdi. Ültimatomda demiryollarına  sendikaların toplu iş sözleşmesi şartlarını onaylaması için bir hafta mühlet tanınmıştı. Ancak NS tarafından bir cevap gelmemesi üzerine grev kararı alındı.

FNV adına müzakerelerde yer alan Huub van den Dungen konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “NS şimdi bize eylemleri ve grevleri gerçekten planlamaktan ve uygulamaktan başka seçenek bırakmıyor.” şeklinde ifade kullandı.

Planlanan eylemlerin tren yolcularının da zor anlar yaşamasına neden olacağını belirten Van den Dungen bunun kaçınılmaz olduğunu ve eylemlerin nihayetinde yolcuların çıkarına da olduğunu dile getirdi. Huub van den Dungen NS içerisinde ciddi personel sıkıntısı çekildiğini ve bunun ancak iyi bir toplu iş sözleşmesi ile aşılabileceğini de sözlerine ekledi.

Maaşlara zam, 600 euro ikramiye
Sendikalar, diğer şeylerin yanı sıra, 1 Temmuz'dan itibaren geriye dönük geçerli olmak üzere, aylık brüt 100 euroluk maaş artışı talep ediyor. Bu maaş zammının yanı sıra diğer sosyal haklar ve gelecek yıl 1 Ocak'tan itibaren de enflasyona bağlı bir maaş artışı talebinde bulunuyor. 

Sendikalar ayrıca tüm personel için bir defaya mahsus olmak üzere, brüt 600 euroluk ikramiye talebinde bulunuyor.

ANP haber ajansına bir açıklama yapan NS sözcüsü, eylem kararı nedeniyle hayal kırıklığı yaşandığını belirtti. Sözcü eylemlerin yolcular üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını henüz bilinmediğini dile getirdi.

Sendikaların taleplerinin bazılarının NS için pretikte uygulanamayacağını belirten şirket, korona pandemisi nedeniyle yolcu sayısında düşüş yaşandığını ve bu nedenle mali açıdan zorluklar yaşandığını belirtiyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın