Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkedeki herkesin kanında çeşitli PFAS türleri bulunuyor. Bu, Hollanda’da PFAS’ın kana etkisini inceleyen ilk kapsamlı ulusal araştırma oldu.
2016-2017 yıllarında, ülke genelinden toplanan bin 500 kan örneği üzerinde yapılan incelemede, neredeyse tüm bireylerde PFAS seviyeleri güvenli kabul edilen sağlık sınırının üzerinde tespit edildi.
Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
RIVM, bu durumun kişilerin hemen hastalanacağı anlamına gelmediğini ancak vücut üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.
Kuruma göre, PFAS maddeleri bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabiliyor. Etkilerin şiddeti, kandaki PFAS miktarına, maruz kalınma süresine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişebiliyor.
Bazı bölgelerde daha yüksek oranlar
Araştırmada, PFAS içeren sanayi tesislerinin bulunduğu Dordrecht ve Westerschelde bölgeleri özel olarak incelendi. Dordrecht’te yaşayanlarda PFOA, Westerschelde çevresindekilerde ise PFOS düzeyleri ülke ortalamasının üzerinde tespit edildi.
PFAS nedir ve neden tehlikelidir?
PFAS (per- ve polifloroalkil maddeler), doğada kolayca parçalanmayan ve hem çevrede hem de canlıların vücudunda biriken kimyasal maddelerdir. Bu maddeler; tencere, yağmurluk, gıda ambalajı, diş ipi ve yangın söndürme köpüğü gibi birçok ürünün üretiminde kullanılıyor. Aynı zamanda gıda ve içme suyunda da düşük miktarda bulunabiliyor.
RIVM’e göre PFAS maddeleri; bağışıklık sistemini zayıflatabilir, karaciğer ve böbrekleri olumsuz etkileyebilir, üreme sistemine zarar verebilir ve doğmamış bebeklerin gelişimini engelleyebilir. Ayrıca, özellikle böbrek ve testis kanserine yol açma riski de taşıyor. Etkiler, PFAS türüne göre farklılık gösterebiliyor ve bazı türler hakkında hâlâ yeterli bilimsel bilgi bulunmuyor.
Avrupa genelinde yasak gündemde
Hollanda, diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte PFAS’a karşı kapsamlı bir yasak önerisi sundu. PFOS (2008) ve PFOA (2020) gibi bazı türler zaten yasaklanmış durumda. Ancak teklif hâlen Avrupa’daki bilimsel komitelerin incelemesinde. Öte yandan bazı Hollanda belediyeleri, hükümete Avrupa’yı beklemeden ulusal yasak getirmesi çağrısında bulundu. Danimarka ve Fransa ise kendi yasak düzenlemeleri konusunda ileri aşamalara geçmiş durumda.
©Sonhaber.eu