Çok fazla gaz ve elektrik kullanan şirketler, bugünden itibaren enerji maliyetleri için ödenek başvurusunda bulunabiliyor. Enerji Maliyeti Ödeneği (TEK) için başvurular sabah 9:00'da başladı.

Son aylarda yüksek enerji fiyatlarının yükünü çekmek zorunda kalan girişimciler, TEK aracılığıyla destek alabilecek. Hükümet, on binlerce şirketin destek paketinden yararlanabileceğine inanıyor.

Girişimciler dernekleri MKB-Nederland ve VNO-NCW, sonunda destek paketine başvuru hattının açılmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı. Sözcü Edwin van Scherrenburg “Bunun için çok mücadele ettik ve girişimciler bunun için uzun süre beklemek zorunda kaldı. Şimdi planın pratikte nasıl çalıştığına yakından bakmalıyız.” dedi.

Bu yıl girişimcilere model fiyatlar ve belli bir tavan fiyat üzerinden hesaplanarak birkaç hafta içinde ilk ödemeler gerçekleştirilecek. Nihai hesaplama,  2023'teki enerji fiyatlarına dayalı olarak gelecek yıl yapılacak.

Bakan Micky Adriaansens'e göre TEK programı aşırı risklerin karşılanmasını sağlayacak ancak yine de her şeyi karşılaması mümkün değil.

TEK programı şartları nedir? Kimleri kapsıyor? Yardım miktarı ne kadar?
TEK programı için, 21 Mart 09:00'dan 2 Ekim'e kadar rvo.nl üzerinden başvuru yapılabiliyor. Destek paketi 1 Kasım 2022'den 2023'ün sonuna kadar geriye dönük olarak işletilecek.

TEK ödeneğine başvurmak için şartlar:
Şirket cirosunun yüzde 7’si enerji masrafına harcayan bir işletme bu yardımdan yararlanmak için başvuru yapabilecek

Paketin bir başka şartı yıllık kullanım miktarı; buna göre yardım paketine başvurmak için işletmenin tüketiminin yıllık 5.000 metreküp gaz veya 50.000 kilovat saat elektriği geçmesi gerekiyor.

Yardım başvurusunda bulunan işletmenin yıllık cirosu 50 milyon euronun altında olması gerekiyor. Ayrıca işletmede çalışan sayısının 250’yi geçmemesi gerekiyor.

Ne kadar yardım yapılacak?
TEK yardımına başvuran ve enerji giderinin yüzde 50’sini yardım olarak almaya hak kazanan işletmeler en fazla 160.000 euroya kadar devlet desteği verilecek.

Başvuru yapan girişimciler desteğin yüzde 35'ini avans olarak alacak. Nihai miktar gelecek yıl hesaplanacak.

Destek, gazın metreküp başına 1,19 eurodan ve elektriğin de kilovat saat başına 0,35 eurodan daha pahalı hale gelmesi durumunda uygulanıyor

TEK uygulamasını Ekonomik İşler Bakanlığı adına RVO uygulayacak. RVO; şirketlerin daha fazla bilgi almak ve başvuru şartlarını görmek için özel olarak rvo.nl/tek sayfası açıldı.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Brenna Huff - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.