Almanya menşeili süpermarket zinciri Lidl, mağazalarında satılan Alesto markalı iki çeşit kabuklu fıstık paketlerini geri toplatıldığını açıkladı. Yapılan uyarı açıklamasında Alesto markalı kabuklu fıstık çeşitlerinde aşırı miktarda “Oktratoksin-A” adlı toksik madde tespit edildiği belirtildi.

Şirket; raflardaki ürünleri toplatırken, müşterilerine de bu ürünleri tüketmemesi tavsiyesinde bulundu.

Yapılan açıklamada, tespit edilen oktratoksin-A küfünün böbrek hastalığına yol açabileceği uyarısı yapıldı ve sağlığa zararlı olabileceğine dikkat çekildi.

Toplatılan ürünler
Alesto Pistaches geroosterd

Gramaj: 70g
Son Kullanma Tarihi: 25.03.2023
Kod: 30031/220622001

Alesto Pistaches geroosterd & gezouten
Gramaj: 70 g
Son Kullanma Tarihi: 23.03.2023
Kod: 30030/220623001

lidl fıstık

Son kullanma ve barkod numarası belirtilen ürünleri tüketmeme uyarısında bulunan şirket, daha önce satın alınan müşterilerin ürünleri mağazaya bırakması halinde, satın alım tutarının kendilerine iade edileceğini açıkladı.

Oktratoksin-A nedir?
Oktratoksin-A; bazı küflerin tahıllar, baharatlar, kahve, kuru incir, kuru üzüm ve kuru yemiş gibi ürünlerde oluşturduğu toksik (zehirli) bir madde. Bu toksik madde, bağışıklığı baskılayıcılık, böbreklerde fonksiyonel ve yapısal bozukluklar, kanser oluşumu, sinir sistemini bozma gibi başta insan sağlığı için son derece ciddi yan etkilere sahip bir mikotoksin. 

Oktratoksin-A; Okratoksin-Aküfler tarafından meydana getirilir. Bu küfler doğada, toprakta yaygın olarak bulunur. Bir gıda maddesinde "Okratoksin-A" oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın ve tane yapısının, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır. Küflerin gelişebildiği her gıda maddesinde okratoksin veya benzeri başka bir zehirli maddenin meydana gelmesi ihtimali bulunmaktadır.

© Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.