Hollanda’da İslam’a hakaret eden, İslam ve göçmen karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinin Hollandalı lideri Edwin Wagensveld yargılanmayacak.

Hollanda Savcılığı’nca yapılan yazılı açıklamada, 22 Ekim’de Rotterdam kentinde PEGIDA gösterisinde 54 yaşında bir göstericinin megafon kullanarak Hz. Muhammed’e hakaret ettiği için polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, polisin hazırladığı dosyaya göre bunun Müslüman topluluğuna bir hakaret olarak kabul edilebileceği aktarıldı.

Dosyanın incelendikten sonra gözaltına alınan kişinin herhangi bir suç işlemediğinin ortaya çıktığı, bu nedenle yargılanmayacağı kaydedildi.

Savcılığın, mevcut içtihatlara dayanarak gözaltına alınan kişinin yaptığı açıklamanın İslam inancına mensup kişilere değil, dinin kendisine hakaret olarak nitelendirilebileceğine karar verildiği belirtildi.

Kuran yakma eylemi
İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA, Ekim ayı başında sosyal medya hesabından yayınladığı duyurusunda,  22 Ekim cumartesi günü Rotterdam'da ve 23 Ekim pazar günü de Den Haag’da bir araya gelineceğini duyurdu. Kur'an-ı Kerim'in yakıldığı bir görsel içeren afişle duyurusunu yapan PEGİDA, toplumun çeşitli kesimlerinden yoğun olarak eleştirildi ve kınandı.

Yapılan bu açıklamanın ardından gerek şehirdeki Türk toplumunun önde gelen isimleri gerekse siyasetin içinden birçok kişi, gösterinin engellenmesi için seslerini duyurmaya çalıştı.

Rijnmond İslami Kuruluşlar Platformu (SPIOR), gösteriye izin verilmemesi için Rotterdam Belediyesine başvurdu, Denk Partisi temsilcileri belediye meclisinde acil oturum başvurusunda bulundu ve BIJ1 partisi provokasyona karşıt gösteri düzenlemek için harekete geçti.

Rotterdam Belediye Başkan Yardımcısı Robert Simons, PEGIDA'nın gösterisini yasaklama ve içeriğine karışma yetkileri olmadığını ve yasaklayamayacaklarını belirtti. Simons sadece kuran yakma girişimi gerçekleşmesi halinde müdahale edileceğini duyurdu.

Rotterdam kentinde 22 Ekim’de planlanan Kur'an-ı Kerim’i yakma eylemi öncesi uyarıları dikkate almayan ve nefret söylemini devam ettiren Wagensveld, istasyon meydanında gözaltına alındı ve eylem başlamadan bitti.

O sırada alanın karşısında toplanan onlarca Müslüman genç, polisin uyarılarını ve açıklamalarını da dikkate alarak alanı terk etti. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Video screenshot 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.