Hollanda'da devam eden kuraklık ile bağlantılı olarak su yolları için ek önlemler alınabileceği belirtiliyor. Bu ayın başınan bu yana resmi olarak açıklanan su sıkıntısı nedeniyle özellikle ülkenin doğu, güney bölgeleri ile Zeeland’da geçerli olmak üzere bir dizi önlem devreye girdi.

Acil Su Dağıtım Planı olarak açıklanan önlem paketine göre öncelik “setleri güvende tutmak ve doğaya ve turbalıklara geri dönüşü olmayan zararları önlemek” olacak. İkinci etapta tatlı su, içme suyu ve enerji arzını korumak için kullanılacak. Sıralamada daha sonra sanayi, tarım ve denizcilik gibi alanlar gelecek.

2018 yılından bu yana ilk kez bir araya gelen Su Kıtlığı Yönetim Ekibi (MTW) tarafından yapılan açıklamada kuraklığın devam etmesi halinde iki ek önlemin devreye gireceği belirtildi. 

MTW’ye göre ilk adım Amsterdam-Ren Kanalı'nın daha fazla tuzlanmasını önlemek, ikinci olası adım ise düşen su seviyeleri ile bağlantılı olarak Boven-IJssel'deki gemi trafiğinde tek yön uygulamasına geçilmek.

Rijkswaterstaat, su kurulları, içme suyu şirketleri, bölge yöneticileri ve üç bakanlıktan oluşan Su Kıtlığı Yönetim Ekibi, birkaç bölgeyi veya tüm ülkeyi etkileyen su ile ilgili sorunlarda alınacak önlemlere karar veriyor.

Ren nehrinde su tarihin en düşük seviyesinde
Almanya’dan gelen ve Hollanda’ya Gelderland'daki Lobith’den giriş yapan Ren nehri tarihte ölçülen en düşük seviyede. 

Bu sabah saat 08:00 sularında yapılan ölçümde NAP seviyesinin 6,48 metre üzerinde ölçüldü. Almanya'daki su yetkilileri 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Ren Nehri'nin su seviyesinin Hollanda Almanya sınırındaki Emmerik'te, seviye çubuğunun seviyesinin altına düştüğünü bildirdi. O zaman su, çimenlikte yaklaşık 2 metre derinliğindeydi. 

Bunun yanı sıra Ren suyunun deşarjının (Lobith'de ölçülen sınırı geçen toplam su miktarı) son derece düşük olduğu belirtiliyor. Şu anda saniyede yaklaşık 670 metreküp su geçişi görülüyor. Bu, saniyede 855 metreküp deşarjın gerçekleştiği 2018'deki aşırı kuraklık sırasındaki en düşük noktasından çok daha az nehir suyu anlamına geliyor. 

Kuraklığın yaşandığı 1947'de saniyede 620 metreküplük bir deşarj ölçülmüştü.

Foto: Daniela Paola Alchapar - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın