Ukrayna’daki savaş nedeniyle Hollanda’da çiftçiler daha fazla tahıl ekimine yöneldi. Ancak uzmanlara göre bu yıl hiç olmadığı kadar kurak geçecek ve bu durum hasadın verimsiz geçmesine neden olacak.

Gelderland-Zuid, Noord-Brabant ve Zeeland bölgelerinden 12 bin çiftçinin kayıtlı olduğu ZLTO derneği, kurak geçecek bu yıl için oldukça endişeli. 

ZLTO Yönetim Kurulu Üyesi Janus Scheepers, toprak kuru kaldığı için ekilen tohumların filizlenmeyeceğini ve çiftçilerin de ekinleri yaşatmakta zorlanacağı endişesi taşıdıklarını dile getirdi.

NOS’e bir açıklama veren Scheepers; hasat başarısız olursa yakın gelecekte gıda fiyatlarının artabileceğine dikkat çekerken, hem insanlar için hem de hayvanlar için uygun fiyatlı ürünler bulunamayacağını öngördü. 

Tohumlar filizlenmiyor
Ukrayna'daki savaş nedeniyle, hem bu ülkeden hem de Rusya’dan tahıl ihracatında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Dünya tahıl üretiminin yaklaşık üçte biri bu bölgede gerçekleşmekte. 

Hollanda’da savaşa bağlı olarak normalin üstünde tahıl ekimi yapıldığını, ancak kuraklık nedeniyle tohumların filizlenmediğini belirten Scheepers, “Eğer şimdi büyümeye başlamazlarsa, Hollanda'da çok daha az tahılımız olacak.” dedi ve aynı durumun Avrupa genelinde de görüleceğine dikkat çekti.

En kurak 5 yıldan biri
Büyük bir bölümü deniz seviyesinin altında yer alan Hollanda’da “kuraklık” kelimesi standartlara uymasa da uzmanlar bu yıl 60 milimetre daha az yağış olacağını belirtiyor. 

Bu yılın, 1906’dan bu yana en kurak beş yıldan biri olacağı uyarısını yapan KNMI, Droogmonitor (Kuraklık Ekranı) sayfasında da bunu rapor etmişti. 

Gıda kıtlığı
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın yönetici direktörü David M. Beasley, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Ukrayna savaşının kıtlık riskini artırdığına dikkat çekerek, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş bir gıda krizi olabileceğini belirtti ve “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana buna yakın bir emsal bile yok.” şeklinde ifade kullandı.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın