İpotek faiz oranları son sekiz yılın en yüksek noktasına çıktı. Hemen hemen tüm şirketler, finansal piyasalardaki çalkantı nedeniyle son zamanlarda faiz oranlarını artırdı. Finans uzmanları, konut alıcılarının yakında daha da yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor.

İpotek faizini beş yıllığına sabitlemek isteyenler için ortalama oran 0,37 puan artarak, yüzde 3,84'e çıktı. Faizini 10 yıllığına sabitlemek isteyenlerin faiz oranı ise ortalama 0,34 puan artarak yüzde 3,98’e yükseldi. Artışın bu hafta da devam edeceği öngörülüyor.

Geçtiğimiz yıl ipotek faiz oranları yüzde 1,5’lik oranlarla tarihi düşük seviyesini yaşıyordu. Ancak bu yılın ilk yarısında ciddi şekilde artış trendine girdi ve yüzde 4’ün üzerine çıktığı dahi görüldü. Yaz döneminde faiz oranları düşse de son birkaç haftadır yeniden yükselmeye başladı.

Başlıca nedeni ECB ve FED’in faiz artırımı
Danışmanlık firması Hypotheekshop’a göre faizlerdeki artışın başlıca nedenleri arasında Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerika Merkez Bankaları Sistemi FED’in faiz artırımı geldi. Ancak geçen hafta Kuzey Akım boru hatlarının sabote edilmesi de faiz oranlarının artmasını sağladı. Hypotheekshop, ipotek kredisi verenler arasında hafif bir panik yaşandığını da belirtiyor.

Konut alıcıları daha az borç yapmak istiyor
Hypotheekshop yetkilisi Martin Hagedoorn’a göre, ev alıcıları hızla artan ipotek faizi nedeniyle çok daha az borçlanma yapmaya meyilli ancak hem yükselen faiz oranları hem de ekonomiye olan güven eksikliği henüz alıcıların daha çekingen davranmasına neden olmadı. Hagedoorn, konut arzının geçtiğimiz yıllara göre daha fazla olduğunu bunun yanı sıra tüketicilerin, 2023'te faiz oranlarında daha fazla artış ve daha düşük borçlanma kapasitesini hesaba katmış olabileceğini belirtti.

Mevsimsel düşüş
İlk kez ev satın alanlar ve mevcut evini değiştirmek isteyen potansiyel alıcılar arasında ipotek başvurusu yapanların sayısı son üç ayda düşse de bu durum mevsimsel etki ile uyumlu gidiyor. Martin Hagedoorn, daha çok yaz tatili ile alakalı bir durum olduğunu belirtirken, yılın üçüncü çeyreğinin genelde bu şekilde geçtiğini dile getiriyor. 

Bir diğer sektör firması De Hypotheker ise Pazartesi günü, toplam ipotek başvuru sayısının son aylarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düştüğünü gösteren rakamlar yayınladı. Açıklanan verilere göre var olan ipoteği yeniden yapılandırmak için bir kredi şirketine yapılan başvurularda dörtte üç oranında düşüş yaşandı. Ev almak için ipotek başvurusu yapanların sayısında ise yüzde 7’lik düşüş oldu.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.