Sahibi tarafından satışa çıkartılan mevcut konut fiyatları, bir önceki aya göre hafif bir düşüş yaşadı. Ekim ayı fiyatları eylül ayına göre yüzde 0,5 düştü.

Son yıllarda, sahibi tarafından satışa çıkartılan mevcut konutların fiyatları yükselmeye devam etti. Özellikle geçen yılın ikinci yarısında ve bu yılın ilk yarısında fiyatlarda ciddi artışlar görüldü. Ancak son aylarda fiyatların yavaş bir şekilde düştüğü görülüyor.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) rakamlarına göre ekim ayı konut fiyatları, eylül ayına göre yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Ekim ayında ortalama konut fiyatı 428.079 Euro civarında seyretti. 

CBS elde edilen rakamlara bakıldığında Ekim ayı da dahil olmak üzere son 6 ayda fiyatlarında üst üste dengelenme görüldüğünü açıkladı.

Yaşanan düşüş aslında göreceli bir bakış açısı da sunmakta. Çünkü geçen yılın aynı dönemindeki fiyatlarla karşılaştırıldığında bu yıl ekim ayı ortalama konut fiyatları, geçen yıla göre yüzde 7,8 daha pahalı. Eylül ayındaki artış ise yüzde 9,4’tü.

Sahibi tarafından satışa çıkartılan konutların fiyatları Haziran 2013'te tüm zamanların en düşük seviyesine ulaşmıştı. Daha sonra Ağustos 2022'ye kadar bir yükseliş trendine girdi. Bundan sonra fiyat endeksi üç ay üst üste düştü. Haziran 2013'teki düşüşle karşılaştırıldığında, bu yıl eylül ayında fiyatlar yüzde 96,6 daha yüksek.

Geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 17 düştü
Elde edilen verilere göre ekim ayında toplam 14 bin 863 konutun satışı gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 daha az konut el değiştirmiş oldu. 

Bu yılın ilk on aylık dilimine bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 daha az konut satışının gerçekleştiği görülmekte. Ocak ayından Ekim ayının sonuna kadar toplam 156 bin 621 konut el değiştirdi.

©Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.