ABN Amro bu yıl ve önümüzdeki yıl için konut fiyatları ile ilgili piyasa beklentisini revize etti. Banka tarafından açıklanan son raporda, konut fiyatları için beklentilerin yukarı yönlü revize edildiği belirtildi. Banka uzmanları fiyatların bu yıl yüzde 3 düşüş yaşadığını ve önümüzdeki yıl yüzde 2,5 artacağını öngörüyor. 

Fiyatları yeniden artıran birden fazla faktör bulunuyor. ABN Amro’ya göre bu durum dar bir iş piyasası, uzun süredir devam eden konut açığı, hız kesen yeni inşaatlar ve konut alıcılarının daha yüksek faize alışmış olmasından kaynaklanıyor.

Fiyatlar son 10 yılda yüzde 90 arttı
Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından bu hafta yapılan açıklamaya göre, eylül ayında konut fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 3,5 daha düşük.

CBS, satılık konut fiyatlarının en düşük seviyede olduğu Haziran 2013'ten sonra Ağustos 2022'ye kadar artan bir trend izlediğini belirtiyor. 2023 Eylül ayındaki fiyatlar, Haziran 2013'teki en düşük seviyeyle karşılaştırıldığında yüzde 90,7 daha yüksek olduğu görülüyor. 

Konut satışları yarı yarıya düştü
CBS’in yılının ikinci çeyreği konut satış istatistiklerine göre yeni inşa edilen konutların satışlarında, yıllık bazda yüzde 56,2 oranında gerileme yaşandı.

Bankaya göre satışlardaki düşüşün nedenlerinin başında inşaat sektörünün, konut talebini karşılayamaması geliyor. Artan faiz oranları, toprak fiyatları ile inşaat ve personel maliyetlerindeki artış da yeni konut inşaatını geriletiyor. Bu durum, konut piyasasındaki hareketliliği olumsuz etkiliyor.

Kadastro kayıtları da satışı yapılan konut sayısında düşme olduğunu gösteriyor. Elde edilen verilere göre, Eylül ayında 16 bin 89 konut satışı yapıldı. Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 8,7 daha az. Yılın ilk dokuz ayında 131 bin 885 konut satıldı, bu 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 7 daha az.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş