Rabobank tarafından konut piyasasına yönelik yapılan son analizde, ev satın almak isteyen potansiyel alıcıları üzen sonuçlar ortaya çıktı. Rabobank ekonomistlerine göre konut fiyatları 2023 yılı içinde ortalama yüzde 3 artacak ve en erken 2023 yılı sonunda düşmeye başlayacak. 

Konut piyasasındaki fiyatlar etkilendiği kalemlerin başında yüksek ipotek faizleri, enerji krizi ve daha olumsuz ekonomik görünüm geliyor. Rabobank ekonomistlerine göre, sahibi tarafından kullanılan evlere olan talep giderek düşüyor. Daha fazla ev sahibi evini satılığa çıkartıyor ancak alıcı sayısı da azalıyor. Bunun sonucu olarak da fiyatlar düşüyor.

Rabobank ekonomisti Carola de Groot durumu şu şekilde yorumluyor: 2022 için ortalama olarak konut fiyatlarının yüzde 15,2 artacağını öngörüyoruz. Konut fiyatları; geçen yıldan bu yana kendini hissettiren yayılma etkisi ve yılın ilk yarısındaki artışlar nedeniyle, hala çok yüksek seyrediyor.” De Groot’a göre 2023'e yüksek konut fiyatlarıyla başlanacak, ancak bu yavaş yavaş bir düşüşe dönüşecek.

Ekonomistlere göre sermaye piyasası faiz oranının ve dolayısıyla muhtemelen ipotek faiz oranının da daha uzun süre yüksek seviyede kalacak. Bu durumun; satılığa çıkartılan mevcut konutları, hem yeni ev arayışına girenler ve taşınmak isteyenler hem de yatırımcılar için daha az çekici hale getireceği tahmin ediliyor.

2008’e benziyor ancak daha farklı
Rabobank’a göre yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra konut fiyatları yeniden düşme yaşayacak. Bu durum konut piyasasının çöktüğü 2008'deki durumu da akıllara getiriyor. 

2008 öncesi evin gerçek değerinin çok üstünde fiyat biçen ev sahipleri satışlarında büyük zarar yaşadı. Ev fiyatları bir anda yüzde 21 oranında düştü ve evler gerçek değerinin çok altında satılmaya başlandı.

Ancak Rabobank şuanda bu kadar kötü bir senaryo ile karşı karşıya olunmadığının da altını çiziyor. Rabobank bunu “Bize göre, bugün ev alıcılarının ve ev sahiplerinin borçlanma ve geri ödeme davranışları 2008 öncesine göre daha az riskli olduğu için o dönemle bir karşılaştırma hata olur” şeklinde açıklıyor.

Ekonomistlere göre artık tamamen faizsiz borçlanma gibi bir özellik bulunmadığı gibi, yeni konut yapımı da gerilemiş durumda. 2008 yılında yeni konut inşasında yılda 85 binden fazla konut yapılırken şuanda bu rakam yaklaşık 70 bin civarında.

Olası tehlike
Rabobank ekonomistlerine göre yaşadığımız bu ortamda bir de tehlike bulunuyor. Eğer daha fazla potansiyel alıcı konut fiyatları düşecek diye satın alma fikirlerini dolaba kaldırırsa, satıcılar da bu trendi takip edecek ve elindeki evi satmadan yeni konut almamaya yönelecek. Bu da kısa vadede satılık ev sayısının artmasına ancak satışı yapılanların sayısının düşmesine neden olacak. 

Bu nedenle, analistlere göre, konut fiyatlarında beklenen düşüş, nihayetinde şu anda beklenenden daha güçlü olabilir. 

Foto: Tierra Mallorca - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.