Hollanda’da konut fiyatları yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,8 düşerek ortalama 425.000 Euro'ya geriledi. Emlak derneği NVM'ye göre, ev fiyatları bir çeyrekte daha önce hiç bu kadar keskin bir düşüş yaşamamıştı.

NVM Başkanvekili Lana Gerssen, Hollanda’da emlak piyasasında şimdiye kadar olmayan bir gelişme yaşandığını belirtti. Artan ipotek oranlarının, hızla yükselen enerji maliyetlerinin ve enflasyonun konut piyasasında “çılgın” bir dönemin yaşanmasına etkisi olduğunu belirten Gerssen, yılın üçüncü çeyreğinde piyasada bir dönüm noktası yaşandığını dile getirdi.

Tüm ev tiplerinin fiyatında düşme var
Gerssen’ın açıklamalarına göre, bir önceki çeyrekle kıyaslandığında yılın üçüncü çeyreğinde tüm konut tiplerinde fiyatlar ortalama yüzde 6 düşüş yaşadı. Bu da evin değerinin yaklaşık 23.000 euro düşmesi anlamına geliyor. 

Üç aylık dönemde bitişik nizam evler (tussenwoningen) ve köşe evlerin (Hoekwoningen) fiyatlarında yüzde 6,4 düşüş oldu. Bitişik nizam bir evin ortalama fiyatı 376.000 euroya, köşe evinki ise 405.000 euroya indi.

İkiz villa tarzındaki müstakil evlerde (twee-onder-een-kapwoningen) fiyatlar bir önceki çeyreğe göre yüzde 5,7 gerileyerek, 485.000 euroya indi. Apartman dairelerindeki fiyat düşüşü yaklaşık yüzde 5,9 oranında gerçekleşti. Bir apartman dairesinin fiyatı ortalama 356.000 euroya indi. Fiyatları en az düşen konut tipi müstakil evler oldu. Bu tip evlerin fiyatı yüzde 3,9 gerileyerek ortalama 637.000 euroya indi.

Konut fiyatları geçen yılın üçüncü çeyreğine kıyasla, yüzde 2 daha fazla ancak bu, önceki yıllardaki yüzde 20'lik fiyat artışlarına kıyasla çok büyük bir fark olarak görülmüyor. 

Fiyatlar düşüyor ama piyasa canlanmadı
NVM konut fiyatlarının düşmesine rağmen alıcısını bekleyen konut sayısının da arttığına dikkat çekiyor. NVM’ye göre geçen yılın üçüncü çeyreğine kıyasla bu yıl arz yüzde 80 arttı. Üçüncü çeyreğin sonunda NVM emlakçılarında 30.000 adet konut satışa sunulmuş vaziyette bekliyordu.

Alıcılar için daha fazla pazarlık payı olduğunu belirten NVM, satışta olan konutların üçte birinden fazlasının istenen fiyatın altında satıldığını kaydetti.  Yeni inşaatlardaki konut fiyatları ise üçüncü çeyrekte 496.000 euro civarında seyretti. Bu rakam 2021'in üçüncü çeyreğine göre yüzde 8'lik bir fiyat artışı anlamına geliyor.

"Normal bir pazardan hala çok uzaktayız"
Tüm elde olan verileri değerlendiren NVM yetkilisi Gerssen, konut piyasasının bu yılın üçüncü çeyreğinde bir dönüm noktası yaşadığını belirtti ve “2022 üçüncü çeyrek rakamları, son 1,5 yılda aşırı ısınan pazarın bir dönüm noktasına ulaştığını gösteriyor. Ayrıca, çeyrek bazda ölçtüğümüz fiyat düşüşü, son çeyreklerdeki aşırı fiyat artışlarına kıyasla nispeten mütevazı ölçüde. Ancak, normal bir pazardan hala çok uzaktayız. Hem sayı hem de konut türü olarak arz kesinlikle bunun için yeterli değil.” yorumunu yaptı.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.