Geçtiğimiz günlerde NSC lideri Pieter Omtzigt’in masadan kalması ile çıkmaza giren koalisyon görüşmeleri, yeniden başladı. Altı partinin katıldığı görüşme Kim Putters tarafından yönetiliyor.
Kim Putters bugün ve yarın DENK partisi hariç tüm siyasi liderlerle görüşmüş olacak.
 
Bugün yapılacak ilk görüşmelerde Putters’ın Özgürlük Partisi (PVV), Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB), Yeşil Sol- İşçi Partisi Grubu (GL-PvdA), Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC), Demokratlar 66(D66) ve Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) grup başkanları ile görüşecek.

Yarınki koalisyon görüşmelerinde DENK Partisi hariç diğer partilerle görüşülecek. DENK parti başkanı Stephan van Baarle’nin koalisyon görüşmeleri için yapılan çağrıyı reddettiği belirtildi.

Koalisyon görüşmeleri çıkmaza girdi
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan erken genel seçimi önde tamamlayan İslam karşıtı Geert Wilders, başlatılan koalisyon görüşmelerinde, Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) lideri Pieter Omtzigt, Ronald Plasterk liderliğindeki müzakerelerden çekilme kararı aldı. Bu karar görüşmelerin sekteye uğramasına neden oldu.

Omzigt kamu maliyesine ilişkin endişeleri olduğu için çekilme kararı aldığını açıkladı. Ayrıca PVV ile çoğunluk kabinesinde yer almayı düşünmediğini, anayasa ve hukukun üstünlüğü söz konusu olduğunda aradaki mesafenin çok büyük olduğunu belirtti.

Hollanda'da siyasi partiler arasındaki koalisyon müzakereleri aylar boyunca sürebiliyor. 2021 seçimlerinde Rutte'nin partisi hükümeti 271 günde kurabilmişti.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş