Merkezi İstatistik Kurumu (CBS), Hollanda’daki sosyal ve serbest piyasa kiralık konutlarıyla ilgili açıklama yaptı. Verilere göre, Temmuz ayında kiralar son 30 yılın en yüksek artışını gördü. Kiracılar, bir yıl öncesine kıyasla ortalama yüzde 5,4 daha fazla kira ödedi. Böyle bir artış en son 1993 yılında görülmüştü.

CBS'ye göre, özellikle sosyal konut kiralarında önemli bir artış yaşandı. Konut kooperatifleri kiraları yüzde 5,6 oranında artırırken, özel sektördeki kiralar yüzde 5,7 oranında yükseldi. Bu artış, hükümetin 1 Temmuz'dan itibaren izin verdiği maksimum yüzde 5,8'lik kira artış sınırına oldukça yaklaştı.

Hollanda’da yaklaşık 8,2 milyon konut bulunuyor ve bunların %32'si sosyal konut, %8'i ise serbest piyasada kiralık konutlardan oluşuyor. Bu artışlar, COVID-19 pandemisi nedeniyle yıllarca uygulanan kısıtlamaların ardından geldi.

Rotterdam'daki kira artışları, Amsterdam'dan daha fazla oldu
CBS, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam ve Den Haag belediyelerindeki kira artışlarını karşılaştırdı. En büyük artış Rotterdam'da yaşandı; burada kiralar bir yılda ortalama yüzde 5,9 oranında arttı. Amsterdam'daki artış ise yüzde 5,2 ile nispeten daha düşük kaldı.

Bir ev yeni bir kiracıya verildiğinde, kira artışı izin verilen maksimum artıştan daha fazla olabiliyor. Bu durum, Rotterdam’daki yüksek kira artışını etkileyen faktörlerden biri oldu.

Eyalet bazında bakıldığında, en yüksek artış yüzde 5,8 ile Drenthe'de, en düşük artış ise yüzde 5 ile Groningen'de görüldü.

Den Haag'daki patlamada aynı aileden üç kişi hayatını kaybetti, bir çocuk kurtuldu Den Haag'daki patlamada aynı aileden üç kişi hayatını kaybetti, bir çocuk kurtuldu

Gelecek yıl daha fazla artış bekleniyor
Woonbond (Konut Derneği), gelecek yıl kiraların daha da artmasını bekliyor. Bunun nedeni, sosyal konutlardaki kira artışının ortalama maaş artışına bağlı olması.

Önümüzdeki yıl maaşların yüzde 6,6 oranında artması bekleniyor. Bu da, sosyal konut kiracılarının konut kooperatiflerinin genelde uyguladığı yüzde 0,5'lik indirime rağmen, daha büyük bir kira artışıyla karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor.

Woonbond, hükümeti bu duruma müdahale etmeye çağırarak, maksimum kira artışının belirlenmesinde ortalama maaş artışı yerine enflasyon oranının dikkate alınmasını öneriyor. Serbest piyasada bu kural geçerli olsa da, sosyal konutlar için henüz böyle bir uygulama bulunmuyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.