Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) ve Tapu Dairesi rakamlarına göre; Hollanda’da konut fiyatları geçtiğimiz Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.1 arttı. Bu artış son yirmi yılın en yüksek artışı olarak değerlendirildi.

En son 2000 yılında konut fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 20,1 artış gösterdiği belirtilen kurum açıklamasında, o dönemde yapılan ortalama işlem fiyatlarının yaklaşık 160.000 euro olduğu belirtildi. 

Bu yıl Kasım ayında ortalama mevcut konut fiyatları 400.000 euroyu buldu. (Bu hesaplamanın içinde yeni inşaatlar bulunmamakta.)

Ev fiyatları bir süredir yükselme trendinde. Birçok insanın hala taşınmak istemesine rağmen, satılık ev arzının önemli ölçüde azalması, fiyatların yükselişinde de rol oynuyor. Sonuçta alıcılar birbirlerine karşı teklif yükseltiyor ve buna bağlı olarak ev almak daha da zorlaşıyor. 

Giderek daha az sayıda konut seçeneğinin olması, mevcut konutların el değiştirme sayısını da etkiliyor. Kasım ayında konut piyasasında 16.000'den fazla konutun el değiştirdiği belirtiliyor. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 daha az. 

2021'de Aralık ayına kadar geçen 11 aylık dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 düşüşle, 205.528 konut el değiştirdi. 

Uzmanlar, bir süredir konut sıkıntısının üstesinden gelmek için çok daha fazla evin inşa edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyordu. Hollanda Merkez Bankası (DNB) da açıklamalarında, ev sahipleri için pazardaki talebi artıran (örneğin ipotek faiz indirimi gibi) vergi avantajları hakkında bir şeyler yapılması gerektiğini belirtiyordu.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU