Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) tarafından bugün yapılan açıklamada, Omicron varyantının hızlı yayılımı nedeniyle izolasyon ve karantina tavsiyelerinde değişiklik yapıldığı belirtildi.

RIVM web sitesinde de yayınlanan yeni tavsiyelere göre, bir kişide korona teşhisi konulması halinde, tüm ev halkı ve yakın temasta olduğu kişilere, aşılı veya aşısız olmasına bakılmaksızın, 10 günlük karantina tavsiyesinde bulundu. 

Bununla birlikte, enfekte kişiyle son temastan sonraki beşinci günde, GGD aracılığıyla yaptırılacak testin sonucunun negatif çıkması halinde, karantina süresi sonlanabilecek. 

Bugüne kadar yürürlükte olan kuralda yakın temaslılar, aşılılar ve hastalığı atlatmış olanların karantinaya alınmasına gerek yoktu. Bu kişiler sadece beşinci günde GGD'de test yaptırmak zorundaydı. 

Yakın temas, 1,5 metreden daha kısa bir mesafede 15 dakikadan fazla koronalı bir kişi ile bir araya gelmek olarak tanımlanmakta.

Bu kural 0 ila 4 yaş arası çocuklar için de geçerli
Bugünden itibaren geçerli olan yeni karantina tavsiyesinin, 0 ila 4 yaş arasındaki çocuklar için de geçerli olduğunu belirten RIVM, Ayrıca, tüm ev halkının ve yakın temaslıların son temastan on gün sonrasına kadar büyük gruplara katılmaması ve özellikle savunmasız kişilerle bir araya gelmemesini tavsiye etti.

Sekiz haftadan daha kısa bir süre önce test sonucu pozitif çıkan kişilerin karantinaya girmesine gerek yok. Bu kişilerin hala yeterli antikora sahip olduğu için tekrar test yaptırmalarına da gerek bulunmuyor. 

İstisnalar
Yeni karantina tavsiyesinde bir takım istisnalar da bulunmakta. Örneğin sağlık çalışanları, doğru koruyucu ekipmanla çalışmışlarsa yakın temaslı olarak görülmüyor. İşverenle istişare halinde istisnalar uygulanabiliyor.

Uluslararası uçuşların mürettebatı için de bir istisna yapıldı. Bu kişiler temastan sonraki beşinci günden itibaren karantinadan çıkabilecek. Bu kişilerin büyük gruplar veya savunmasız kişilerle temasta tip II cerrahi maske kullanmaları gerekecek.

İzolasyon kuralları 
Şu andan itibaren, şikayeti olsun veya olmasın, testi pozitif çıkan herkese, pozitif test sonucunu takiben 7 gün izolasyona girmesi tavsiye ediliyor. 

Şikayeti olmadan izolasyon dönemine giren fakat bu dönem içinde şikayeti oluşan kişiler, şikayetin başladığı günden itibaren 7 günlük izolasyona girecek.

Yaşadığınız duruma göre nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini RIVM’in web sitesi üzerinden de kontrol edebilirsiniz.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU