Kaçak işçi çalıştıran işverenlerle başı dertte olan Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı(SZW), kaçak işçi çalıştıran işverenlere verilen 8 bin euroluk cezanın düşük olduğunu savunarak, ‘İş Müfettişliği’ tarafından hazırlanan raporu kamuoyuna açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) dışından gelen bir kişinin çalışma izni olmadan çalışması AB’nin yasalarına göre yasak. Çalışma izni veren çok sayıda işveren ise bu yasaları çiğniyor. Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı (SZW), konuya ilişkin bir basın bildirisi yayınladı.

Yabancı Uyruklular için İş Yasası’nın (Wav) yabancı işçilerin çalışma koşullarını düzenlediği belirtilen açıklamada İş Müfettişliği’nin raporları değerlendirildi.

Rapora göre mevcut para cezasının caydırıcılığı yok
AB dışından gelen bir kişiyi çalışma izni olmadan çalıştıran işverene 8 bin euro para cezası kesiliyor. Bu cezanın çok düşük olması nedeniyle kaçak işçi çalıştıran işverenlerle mücadelenin caydırıcı etkisinin olmadığı belirtilen söz konusu bildiride, “Kaçak işçi çalıştıran işverenlere kesilen para cezasının miktarı günümüz koşullarına göre ayarlaması gerektiği” vurgulandı.

Kaçak işçi çalıştıran işverenlere kesilen para cezası 2005 yılından itibaren (kaçak işçi başına) azami 8 bin euro olarak belirlendi ancak artan yaşam koşullarına ve enflasyona göre bu ceza miktarı hiç artmadı. Ceza miktarı, artan yaşam koşulları ve enflasyonla birlikte artsaydı, günümüz koşullarında yaklaşık 15 bin euro olacaktı.

İş Müfettişliği’nin raporuna göre, kaçak işçi çalıştıran işverene ceza kesilse bile çok büyük bir mali zarara uğramıyor. Çünkü yasal olarak işçi çalıştırmanın işverene maliyeti 15 bin eurodan fazla. İncelenen 24 vakanın çoğunda, işverenlere sağlanan faydanın daha büyük olduğu ortaya çıktı. Tespit edilen bir ihlal için para cezası ödemek, toplu sözleşme ücretini ve ek işveren ücretlerini normal olarak ödemekten daha az maliyetli. Ortalama olarak, yasayı ihlal ederek elde edilen maliyet düşüşü yüzde 60.

Kaçak işçi işverenlere yarı yarıya daha uzuca mal oluyor
İşveren ile işçi arasındaki sözleşme kurallara göre yapılmış olsaydı, işveren için o işçinin maliyeti 15 bin 750 euro olacaktı. İşverenin fiilen masrafı kaçak çalıştırdığı işçi için 6 bin euro. Kaçak işçi çalıştıran işverenin mali çıkarı ise 9 bin 510 euro. Bu rakam, işverenin ödediği 8 bin euroluk ceza miktarından daha yüksek.

Hollanda’da her üç aileden biri çocuk bakımında yüksek ücret ödüyor Hollanda’da her üç aileden biri çocuk bakımında yüksek ücret ödüyor

Kısacası, kaçak işçi çalıştırarak elde edilen ‘kazançlar’ yasayı çiğnemekten kaynaklanıyor. Yapılan araştırma, işverenlerin, yasadışı işçi çalıştırarak elde edilen önemli maliyet tasarrufları nedeniyle, genellikle bir yıl, hatta üç ay gibi kısa bir süre içinde cezaları geri aldığı ortaya çıkardı.

İşverenin ceza miktarını ‘telafi etmek’ için suçtan elde ettiği çıkardan ne kadar süre yararlandığı tespit edildi. Vakaların neredeyse yüzde 90’ında bu süre 1 yıldan azdır. İncelenen 24 durumun 7’sinde ‘geri ödeme süresi’ 3 ay ya da daha kısa bir süre.

Hazırlanan rapor Hollanda Temsilciler Meclisi’ne sunuldu
Çalışma Müfettişliği yaptığı araştırmanın sonuçlarını Temsilciler Meclisi’ne sundu. Siyasetçilerin yasadışı işgücü uygulamalarına karşı harekete geçmesi gerektiği uyarıları yapıldı. Müfettişlik, yalnızca mali cezaların değil aynı zamanda yasadışı istihdamın daha geniş toplumsal etkilerinin olduğuna vergi yaptı.

Haber: Ahmet Korkmaz – Aydınlık.com.tr

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş