İşverenler en çok MBO seviyesinde yeni personel arıyor. Nationale Vacaturebank tarafından 100 binden fazla açık pozisyon üzerinde yapılan bir analize göre, en fazla aradığı elemanlar MBO diploması olanlar. İş ilanlarının neredeyse yarısı MBO mezunları ile ilgili.

Algemeen Dagblad gazetesinde yer alan habere göre şirketlerin MBO pozisyonlarının yaklaşık yüzde 50'si için hemen kalıcı sözleşme teklif ettiği belirtiliyor. HBO pozisyonları için bu oran yüzde 62.

Hollanda’da düşük gelirliler bu yıl yüzlerce euro daha fazla tatil parası alacak Hollanda’da düşük gelirliler bu yıl yüzlerce euro daha fazla tatil parası alacak

Analize göre, özellikle sağlık ve teknoloji alanlarındaki işlerde MBO seviyesinde adaylar aranıyor. Intermediair ve Nationale Vacaturebank direktörü Sharita Boon gazeteye yaptığı açıklamada, MBO mezunlarına yönelik yüksek talebin yeni bir olgu olmadığını söylüyor. "Pratik mesleklerde yıllardır sıkıntı verici bir personel açığı var. Talep özellikle, mühendislik ve imalat alanlarında yüksek. Sadece bu iki sektörde yaklaşık 20 bin boş pozisyon var.” diyen Boon, sorunun hemen çözülemeyeceğini de sözlerine ekliyor.

Meslekler bazında bakıldığında, mekanikçilere olan talebin açık ara en yüksek olduğu görülüyor. Nationale Vacaturebank web sitesinde şu anda 5 bin 600'den fazla mekanikçi pozisyonuna eleman aranıyor. Bunun yanı sıra idari personel, bakıcılar ve iş planlamacıları da yüksek talep görüyor. Bu pozisyonlara da binlerce kişi aranıyor.

Şirketler için arayışı daha da zorlaştıran şey, bu pozisyonların çoğunun farklı uzmanlık alanlarına sahip olması. Örneğin tamirciler kategorisinde merkezi ısıtma teknisyeni ile elektrik, tesisat ya da servis teknisyeni gibi farklı alanlar bulunuyor.

Nationale Vacaturebank'ta 61 bine yakın MBO mezunu, 39 bin 500 civarında da hbo mezunu personel arayışı bulunmasına rağmen HBO mezunlarına hemen kalıcı sözleşme teklif edilmesi dikkat çekiyor. 

HBO seviyesindeki açık pozisyonların yüzde 62'sinde mezunlara kalıcı bir sözleşme teklif edilirken, bu oran MBO mezunlarında yarısının biraz üstünde. 

HBO seviyesindeki her 10 pozisyondan 6'sında, aynı iş alanında daha önce deneyim sahibi olmak bir koşul olarak belirtiliyor, bu oran MBO pozisyonlarında her 10 pozisyonda 5'i olduğu görülüyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.