PVV lideri Geert Wilsders, Temsilciler Meclisi Başkanı Martin Bosma’ya gönderdiği yazılı açıklamada, aralarında Kur'an-ı Kerim ile burkanın yasaklanmasını, İslami bir okula gitmenin cezalandırılmasını içeren “İslami ifadelerin yasaklanması” başlığı altında parlamentoya sunduğu yasa tasarısının da bulunduğu, üç yasa tasarısını geri çektiğini açıkladı. 

Söz konusu üç yasa tasarı daha önce, kabinenin yasa tasarıları konusundaki ana danışmanı olan Danıştay tarafından reddedilmişti. PVV'nin planlarına meclis çoğunluğundan da destek gelmemişti.

PVV tarafından geri çekilen yasa tasarılarının ilki, cami ve Kur'an yasağını da içeren “İslami ifade yasağı”nı kapsıyordu. Yaklaşık 5,5 yıl önce sunulan yasa tasarısında, örneğin, bir Kuran'a sahip olan ya da bir İslam okuluna giden kişiler beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılması, bir camiyi ziyaret edenlere ise birkaç aylık hapis cezası verilmesini öngörüyordu.

Wİlders'ın geri çektiği yasa tasarıları
Geri çekilen ikinci tasarıda birden fazla vatandaşlığı olan kişilerin oy kullanma haklarının elinden alınması öngörülüyordu.  Aynı tasarının içerisinde, bakan ve belediye başkanı gibi bazı önemli görevlere "birden fazla uyruğa sahip kişilerin atanmaması" yönünde anayasada düzenleme yapılması isteniyordu. Tasarının açıklamasında bu teklifin, Hollanda vatandaşlığına ek olarak özellikle Türk veya Fas vatandaşlığına sahip 1.3 milyon kişiyi kapsayacağı belirtiliyordu.

Bir diğer yasa tasarısı ise sözde “idari gözaltı’, yani hakim müdahalesi olmaksızın gözaltını kapsıyordu. Bu plan, cihat şüphelilerinin hakim müdahalesi olmaksızın ve hatta hüküm giymeden önce altı aya kadar gözaltında tutulabileceği anlamına geliyor.

Bu tasarılardan bazıları (idari gözaltı, hükümet binalarında başörtüsü yasağı ve çifte vatandaşlık yasağı gibi) PVV'nin seçim bildirgesinde de yer alıyor.

Wilders seçimlerde yürüttüğü kampanya sırasında ve seçimden sonra yapılan koalisyon görüşmeleri sırasında sunulan yasa tasarılarının kendisi için önemli olmadığını birkaç kez dile getirmişti. Wilders, seçim sonuçlarına ilişkin mecliste düzenlenen oturumda, İslam karşıtı tavrını yumuşatacağını söylemişti.

Ülkedeki siyasi uzmanlar, Wilders’in yeni koalisyon hükümetinin kurulması aşamasında söz konusu yasa tasarılarını geri çekerek, diğer partilere bir mesaj gönderdiğini belirtiyor.

Koalisyon görüşmeleri yarın tekrar başlayacak
Son olarak 21 Aralık günü yapılan koalisyon görüşmelerine yılbaşı ve Noel tatilleri nedeniyle ara verilmişti. Bu hafta Salı günü itibariyle görüşmelerin yeniden başlayacağı belirtildi.

Hollanda’da çalışanlar Mayıs'ta ne kadar tatil parası alacak? Hollanda’da çalışanlar Mayıs'ta ne kadar tatil parası alacak?

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan erken genel seçimlerde yüzde 23,5 oyla 37 sandalye kazanan Wilders, 24 sandalye ile 3. sırayı alan Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 20 sandalye ile 4. sıraya yerleşen Omtzigt liderliğindeki NSC ve 7 sandalye ile 6. sırayı alan Caroline van der Plas liderliğindeki Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisinin (BBB) dahil olduğu sağ koalisyon kurmak istediğini açıklamıştı.

©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.