Hollanda’da devam eden ilaç sıkıntısı alarm vermeye başladı. Eczacılar ilaç sıkıntısının daha önce hiç bu kadar şiddetli olmadığını belirtiyor. Özellikle belirli rahatsızlıklarda kullanılan antibiyotiklerde büyük sıkıntı yaşanıyor. Doktorlar ve eczacılar alternatiflere yönelmek zorunda kalıyor ancak bunun da riskleri oluyor.

RTL News’a açıklama yapan UMCG'den doktor ve mikrobiyolog Robert Huis in 't Veld, aralarında idrar yolu enfeksiyonları ve tedavisi zor kemik enfeksiyonlarına karşı kullanılan antibiyotiklerde sıkıntı yaşandığını dile getirdi. "Hastane içindeki ve dışındaki eczacılar şimdiden yurtdışından son bir ko-trimoksazol (solunum yolu enfeksiyonlarına karşı antibiyotik) stoku ithal etmeye çalışmakla meşguller" şeklinde ifade kullanan Huis in 't Veld, bir sonraki adımın, ilacın haftalarca tükenmesi olacağını dile getirdi.

Kamu yayıncısı NOS’e açıklama yapan Erasmus MC Eczanesi sorumlusu ve Hollanda Kraliyet Eczacılığı Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Nicole Hunfeld da eczacıların şuanda büyük zorluk yaşadığını eldeki ilaç stokunun sürekli gözden geçirildiğini dile getirdi.

Hunfeld şuanda idrar yolu enfeksiyonları ve tedavisi zor kemik enfeksiyonlarına karşı kullanılan antibiyotiklerin yanı sıra hastanede infüzyon yoluyla uygulanan antibiyotikler ve solunum yolu enfeksiyonları için kullanılan antibiyotiklerin de bulunamadığını dile getirdi.

Bazı durumlarda alternatifler kullanılıyor
İhtiyaç halinde alternatif antibiyotikler de bulunduğu biliniyor ancak bu ilaçlar birden fazla bakteriyi hedef alıyor. "Sonuç olarak, hasta daha fazla yan etkiye maruz kalıyor ve direnç riski artıyor" diyen Huis in 't Veld, "Bazı antibiyotikler, hastanın eve gidebilmesi yerine ilacı damar yoluyla almak için hastaneye yatırılmasını gerektiriyor. Üstelik alternatifleri genellikle daha az etkili oluyor." açıklamasını yaptı.

Antibiyotiklere karşı direnç
RIVM, web sitesinde aynı tür antibiyotiğin uzun süreli veya sık kullanımına yönelik olarak verilen bilgide “uzun süreli kullanımda, bakteriler kendilerini ilaca karşı korumaya başlar. Yanlış kullanıldığında da dirençli bakteriler gelişebilir." şeklinde ifade ediliyor.

İlaç sıkıntısı yaşanacağı daha önceden belirtildi
Hollanda Eczacılar Birliği (KNMP) Temmuz ayında yaptığı açıklamada, yılın ilk altı ayında ilaç tedarik sıkıntısı yaşandığının sinyallerini vermişti.

KNMP ilaç sıkıntısının üretim, dağıtım ve kaliteden kaynaklandığını belirterek, muadil ilaçlara yönelimin hastalar için zor olduğu, bu durumun da ciddi bir etki yaratacağı vurgulanmıştı. Birlik, bu yılın sonunda tedarik sıkıntısının rekor düzeye ulaşabileceğini öngörmüştü.

Hangi antibiyotiklerde sıkıntılar yaşanmakta?
Ko-trimoksazol: Solunum yolu enfeksiyonlarında ve enfeksiyonu önlemek için bir transplantasyon geçiren kişiler için önleyici olarak reçete edilir.
Minosiklin: Özellikle, daha önce kullanılan bir antibiyotik yetersiz kaldığında, genellikle cilt enfeksiyonlarında kullanılan bir yedek antibiyotik olarak tercih edilir.
Piperasilin/tazobaktam: Hastanede, solunum yolu enfeksiyonlarında veya büyük bir karın ameliyatından sonra damar yoluyla verilir.
Metronidazol: Örneğin karın ameliyatlarından sonra ve belirli türlerdeki ishal ve tropikal enfeksiyonlarda sıkça kullanılır.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.