Hollanda Eczacılar Birliği (KNMP) yazılı bir açıklama yaparak, 2023'ün ilk 6 ayında farklı ilaç türlerinde 1179 kez "tedarik sıkıntısı" yaşandığını, yılsonunda bu rakamın rekor seviyeye ulaşa bileceğini belirtti. 

KNMP açıklamasında, 2022'de yıl boyunca farklı ilaç türlerinde 1514 kez tedarik sıkıntısı yaşandığı, bu yılın ilk yarısında rakamın 1179'a ulaşmasının ise "alarm verici" olduğu kaydedildi.

İlaç sıkıntısının üretim, dağıtım ve kaliteden kaynaklandığı belirtilen açıklamada, muadil ilaçlara yönelimin hastalar için zor olduğu, bu durumun da ciddi bir etki yaratacağı vurgulandı.

Kalp rahatsızlıkları, enfeksiyon ve gut gibi hastalıklar için ilaç bulmanın giderek belirsiz hale geldiği belirtilen açıklamada, eczacıların farklı yerlerden ilaç tedariki, muadil ilaç bulma veya benzer etken maddelerden ilaç yapmaya çalışarak problemi aşmaya çalıştığı kaydedildi.

KNMP Başkanı Aris Prins, "Bu artış sürpriz olmasa da geçen yıl ilaç tedarik sıkıntısında en yüksek seviyeyi görmüş olduğumuzu ümit ediyorduk. Fakat bu sene çok daha kötü ve böyle devam edemeyiz." şeklinde açıklama yaptı.

Prins ilaç tedarik sıkıntısının küresel bir problem olduğunu belirtirken, “Fakat giderek artan sayıdaki maddelerin sadece Hollanda’da olmadığını görüyoruz. Örneğin gut hastalarının kullandığı 'allopurinol' etken maddeli ilaçlar çevre ülkelerde kolayca bulunuyorken bizde sınırlı miktarda var.” dedi..

Hollanda'da bir ilaçta "tedarik sıkıntısı" olduğunu belirtmek için en az 14 gün raflarda bulunamaması gerekiyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.