Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) ve Ferroli şirketi tarafından yapılan açıklamada, geçen yıl Temmuz ayından bu yana en az 11 kişinin hastalandığı ve 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

Geçen yıl dört apartman sakininin neredeyse aynı anda lejyoner hastalığına yakalandığı ve bu durum üzerine başlatılan soruşturmada, hastalığın muhtemelen kombi cihazlarından kaynaklandığı tespit edildi.

RIVM'nin enfeksiyon kontrol başkanı Tjalling Leenstra, yaşanan vakalarda hastalanan kişilerin evlerine Ferroli marka kombi cihazlarının yeni takıldığının anlaşılması üzerine araştırmayı bu yönde derinleştirdiklerini dile getirdi.

Ferroli ve RIVM uyarısında lejyoner hastalığına neden olabilecek cihazların geçen yıl 1 Ocak'tan sonra üretilen BlueSense ve BlueHelix tipi cihazlar olduğu belirtildi. Sözü edilen cihazların seri numaralarının 22 veya 23 ile başladığı aktarıldı.

Belirtilen kombilerini modellerine sahip vatandaşların cihazlarını temizletmesi gerektiğine dikkat çekilen uyarıda, bu işlemin bir uzman tarafından yapılmasının doğru olduğu, cihazını kendisi temizlemek isteyen vatandaşların ise Ferroli’nin web sitesindeki talimatları izlemesi gerektiği belirtildi.

RIVM ayrıca Lejyoner hastalığının belirtileri olan yüksek ateş, titreme, kafa karışıklığı, nefes darlığı, ishal veya kusma şeklinde görülen rahatsızlıklarda mutlaka ev doktoruna başvurulması gerektiğini hatırlattı.

Lejyoner hastalığı nedir?
Lejyoner hastalığı, Legionella adlı bakterinin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Lejyoner hastalığında bakteriler solunum yolu ile enfekte eder ve hastalık kişiden kişiye temas yoluyla bulaşmaz. Bunun yerine çoğu insan bakterileri solunum yoluyla alır.

Bakteriye maruz kalan çoğu insan hastalığa yakalanmaz. Bununla birlikte özellikle yaşlılar, sigara içenler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar enfeksiyon gelişimi açısından risk altındadır. Hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Erken dönemde tedaviye başlanması komplikasyon gelişimini önlemede etkilidir ve hayat kurtarıcı olabilir.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş