Artan enflasyon ve yüksek enerji fiyatları nedeniyle geçimini sağlayamayan birçok vatandaşın endişesine kulak veren hükümet, kısa vadede çözüm üretmek için işverenlere seslendi: Alım gücünü yükseltmek için maaşlara zam yapın.

Bugün sabah saatlerinde bir araya gelen ve önümüzdeki Bütçe Günü sunulacak rapor için hazırlıklara başlayan Maliye, Sosyal İşler ve Ekonomi bakanları, görüşme sonrasında birer açıklama yaptı. 

Van Gennip: Sorumluluğunuzu üstünüze alın
Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip açıklamasında “Bunlar istisnai önlemler gerektiren istisnai zamanlar” derken, “Bunu ancak beraberce çözebiliriz, dolayısıyla işverenlerde dahil. Maaşları artırmak için olanakları bulunmakta. İşverenlerin sorumluluklarını üzerine almalarını bekliyorum.” şeklinde ifade kullandı.

Daha önce hükümetin işverenlere yine buna benzer bir çağrısı olduğunu hatırlatan Bakan Van Gennip, “Orada ve burada ücretlerin arttığını da görebilirsiniz, ancak fiyat artışlarına ayak uyduramıyor. Eğer insanların paraları yetmediği için kasaya geldiklerinde yiyecekleri geri koyduklarını duyuyorsanız, gerçekten büyük bir sorunumuz var demektir.” dedi.

Kalıcı artış!
Maliye Bakanı Sigrid Kaag mevkidaşının sözlerine yakın bir açıklama yaparken, “Maaşları artırmak yapısal bir çözümdür. Her şey hükümetten gelemez. İşverenlerin ücretlerde kalıcı bir artışa bakmaları önemlidir.” yorumunu yaptı. 

Toplumdan gelen güçlü çağrılardan biri hükümet tarafından yapılabilecek vergilerde indirime gidilmesi gibi ek önlemler olmasına rağmen Bakan Kaag açıklamasında bu konuya hiç değinmedi ve özellikle “2023'e bakıyoruz” diyerek önümüzdeki cari vergi yılında bir şey yapmanın çok zor olduğunu yineledi.

Ekonomik İşler ve İklim Bakanı Micky Adriaansens, Bakan Kaag’ın sözlerini tamamlar nitelikte 'bu yıl satın alma gücü konusunda bir şeyler yapmanın çok karmaşık olduğunu' dile getirdi.

Hükümette yakın kaynaklara göre Bakan Kaag’ın sözleri 2023 yılında satın alma gücü için tek seferlik yapılabilecek destekten çok sürekli olarak uygulanacak önlemleri içermekte.

Adriaansens: Hepimiz biraz daha fakirleşiyoruz 
Bakanlar, bu yıl asgari gelirli ve orta/düşük gelir düzeyine sahip vatandaşlar için fazladan bir şey yapılması olasılığının halen var olduğunu da belirtti. Ekonomik İşler Bakanı Adriaansens “Hepimiz biraz daha fakirleşiyoruz, ancak bazı gruplar için sonuçları çok büyük” dedi ve bu konuya yoğunlaştıklarını da dile getirdi.

Ödeme zorluğu çeken vatandaşlara da seslenen Bakan Van Gennip, maddi sıkıntıya düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalındığında veya taksitlendirme yöntemi bir çözüm için belediye veya enerji şirketleri ile iletişime geçilmesi tavsiyesinde bulunarak “Size yardım etmek için birçok olasılık var.” dedi.

Prinsjesdag hazırlığı
Önümüzdeki iki hafta boyunca kabine, Prinsjesdag’da (Bütçe Günü) sunulacak olan gelecek yılın bütçesini görüşecek. Bu anlamda Merkezi Planlama Bürosu'nun (CPB) ekonomi ve satın alma gücüyle ilgili önümüzdeki Cuma açıklayacağı son tahminler oldukça önem taşıyor. Kabine ve koalisyon partileri arasında yarın da istişareler devam edecek.

Foto: Peggy_Marco - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın