Koog aan de Zaan'daki Olam fabrikası, ünlü Oreo kurabiyelerini karartmak için yıllardır büyük miktarlarda zehirli amonyak ile öğütülmüş kakao çekirdeklerini karıştırıyor. Fabrika, hükümetin bunu bilmesine rağmen, yıllarca bir sır olarak saklamayı başardı.

Koog aan de Zaan'daki kakao fabrikası Olam, ünlü Oreo kurabiyelerini karartmak için yıllardır büyük miktarlarda zehirli amonyak ile öğütülmüş kakao çekirdeklerini karıştırıyor. Fabrika, hükümetin bunu bilmesine rağmen yıllarca bir sır olarak saklamayı başardı. 

Olam fabrikası, amonyak emisyonları nedeniyle birkaç yıldır yerel sakinler, çevre hareketi ve hükümet tarafından eleştiriliyordu. 

De Noordhollandse dagblad gazetesinde yer alan bir haberde Çevre Ajansının, Olam'ın talebi üzerine kullanılan on binlerce kilogram amonyak ilavesini gizlediği açıklandı. Gazetenin araştırmasına göre fabrika; bacalardan çıkan önemli miktardaki amonyak emisyonları hakkında yanlış bilgiler yayınlayarak yerel halkı, rakiplerini ve politikacıları yanılttı. 

Nitrojen oksit emisyonları ile birlikte amonyak emisyonları, Hollanda'daki en büyük çevre sorunu olarak biliniyor. Olam, kakao çekirdekleri işlendiğinde emisyonların doğal olarak salındığını belirtiyor, ancak bu işlem sırasında kakaoyu koyu siyah yapmak için büyük miktarlarda amonyağın da yapay olarak eklendiğinden bahsedilmiyor.

Gazeteye açıklama yapan Olam'ın Direktörü Eric Nederhand, ürün yapımında amonyak eklendiğini kabul ettiğini belirtirken, bunun yıllık bazda ne kadar olduğu konusunda açıklama yapmaktan kaçındı.

Nedeerhand açıklamasında “Ofi (Olam), son ürünün rengini veya tadını değiştirmek için bazı kakao tozlarınde alkalileştirme çözeltisi olarak amonyağı kullanır. Ürünlerde hiç veya çok az amonyak kalır. Ofi, her bir malzemenin teknik bilgilerinde gıda katkı maddesi olarak kullanılan ürünleri belirtir. Özel olarak ne kadar kullanıldığını belirtemem” şeklinde açıklama yaptı.

Amonyum karbonat
Amonyum karbonat, amonyum sülfat ve kalsiyum karbonat minerallerinden oluşan bir gıda katkı maddesi.  Ürünlerde bulunan katkı maddesi E503 olarak biliniyor.  Mayalama maddesi, bir baz ve bir asitlik düzenleyici olarak gıdalarda kullanılmasına izin veriyor.  Örneğin, bazen hafif amonyak kokabilen yumurtalı kekler gibi. Nihai kakao tozunun rengini (ve tadını) ayarlamak için örneğin kakao çekirdeklerine de eklenebiliyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Israel Albornoz - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.