Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı bütçe planına göre Hollanda bu yıl yüzde 3.4 bütçe açığı verecek. Bu miktar yine Avrupa standardı olan yüzde 3'ün üzerinde olacak. Hükümet ise bütçede ortaya çıkacak açığı zenginler ve şirketler üzerinden tamamlamaya çalışacak.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan korona, bu yıl patlak veren Rusya Ukrayna savaşı ve buna bağlı olarak hem enerji de hem de gıda ürünlerinde yaşanan yüksek enflasyon, kabinenin bu yıl için tasarladığı bütçe planına uymadı.  

Maliye Bakanlığı tarafından cari bütçe yılına ilişkin genel bir bakış sunan ve her yıl haziran ayının ilk günü açıklanan “voorjaarsnota” da yılsonunda yüzde 3,4’lük bütçe açığı verileceğinin görülmesi üzerine hükümet, bu açığı kapatacak yeni yolların arayışına girdi.

"Voorjaarsnota" değişiklikleri
Dünyanın farklı bir yöne doğru değiştiği ve buna ayak uydurulmasının gerektiğini belirten hükümet, özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasını da örnek olarak göstererek, savunma alanına daha fazla bütçe ayrılmasına karar verdi. 

Maliye Bakanı Sigred Kaag’da bugün yaptığı açıklamada savunma için ayrılacak ek bütçenin "gerekli yatırımlar" olduğunu vurguladı.

Bu yılki bütçede yapılan bir başka değişiklik de asgari ücret ve AOW maaşlarında yapıldı. Yeni plana göre asgari ücretlere üç yıl süresince, her yıl yüzde 2,5’lik zam yapılacak. AOW maaşları de asgari ücrete bağlı olarak 2023, 2024 ve 2025 yıllarında yeniden hesaplanarak artırılacak.

Bütçe açığı nasıl kapatılacak?
Bakan Kaag tarafından bugün yapılan açıklamada iklimle ilgili üç büyük fonun bütçelerinden 2,2 milyar euro kesinti yapılacağı ve bu miktarın Savunmaya aktarılacağı belirtildi.

Kesinti kelimesinin yerine “öncelik belirleme” şekliden nitelendiren Bakan Kaag, kesinti yapılacak fonların Ulusal Büyüme Fonu, İklim Fonu ve Azot Fonu olduğunu aktardı.

Bunun yanı sıra yüksek gelirliler ve şirketlerden alınan vergiler artırılacak. Kurumlar vergisine zam yapılacak. 

Vergi muafiyeti sınırı yükseltilmeyecek. Buna göre bankada 50.000 euronun üzerinde birikimi olanlar vergi ödeyecek. Çiftler için bu sınır 100.000 euro.

Kiraya vermek için ev satın alan yatırımcılar daha fazla devir vergisi ödeyecek. 

Hollanda’ya çalışmaya gelen, özel uzmanlığa sahip yabancı çalışanlara vergi avantajı sağlayan Expat Düzenlemesinde de değişiklik yapıldı. Ortalama 200.000 euronun üzerinde geliri olan expatlar vergi ödeyecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın